7 koraka do savršenih stopala

Leti stopala zahtevaju intenzivniju negu nego u hladnijim mesecima. Najbolje je početi s pilingom koji je najpre potrebno prilagoditi tipu kože – suvoj sa šećerom, masnoj sa soli.

Piling jednom nedeljno

Leti su stopala izložena pogledima zbog čega zahtevaju više nege nego zimi. Pravilna nega počinje pilingom koji će ukloniti mrtve ćelije i kožu učiniti mekanijom. Suvoj koži najbolje odgovaraju pilinzi na bazi šećera, dok masna podnosi i varijante sa soli. So čisti od toksina, ali može da dehidrira kožu zbog čega se ne preporučuje osetljivoj i suvoj koži. Piling je najbolje raditi jednom nedeljno.

Suvoj koži umakanje ne koristi

Uprkos mišljenju da stopala pre tretiranja treba umakati u vodi, to nije najbolje rešenje za suvu kožu. Taj tretman će je dodatno isušiti. Dovoljno je kožu istrljati šećerom i očistiti mokrim peškirom. Skidanjem površinskog sloja mrtve kože, hidratantne kreme će lakše prodreti i nahraniti stopala.

Pripazite sa pritiskanjem plavog kamena

Plavi kamen nezobilazan je deo letnje toaletne torbice. On skida tvrdu i grubu kožu s pete i stopala čini glatkima na dodir. Preporučuje se da se koristi svaki drugi dan, ali treba pripaziti na pritisak. Meku kožu ne treba trljati prejako, dok gruba zahteva malo više snage.

Krema se nanosi na vlažnu kožu

Nakon tretiranja peta kamenom treba im hidratantna krema. Kako je koža na petama deblja nego na drugim delovima stopala treba je redovno mazati. Najbolje je kremu naneti na vlažnu kožu jer će se tako duže zadržati. Pete treba mazati dva puta na dan.

I stopala traže kremu za sunčanje

Stopala obavezno treba zaštititi kremom za sunčanje, posebno na noktima koji su osetljivi na sunce. Upravo UV zračenje, vetar i pesak oštećuju kožicu oko nokta koja je zadužena za neometani rast. Dodatna oštećenja mogu se sprečiti redovnim korišćenjem krema sa zaštitnim faktorom.

So i šećer izazivaju natečenost stopala

Namirnice s visokim sadržajem soli loše utiču na stopala zbog čega ona natiču. Ta vrsta hrane podstiče zadržavanje vode u organizmu stoga ju je potrebno izbegavati. Isto vredi i za šećer.

Noktima je potreban predah

Lak na noktima češće se nosi leti nego zimi, ali to ne znači da noktima ne treba predah. Svaki mesec treba skinuti lak i ne lakirati nokte najmanje nedelju dana. To će sprečiti mrlje i žutilo na noktima, posebno ako se koriste tamne nijanse.

Izvor: 24sata.hr, M. G.

(No Ratings Yet)

 Loading …