8 grešaka koje žene prave prilikom nege intimnog područja

pixabay.com

Koliko god mislili da su dobre za vas, neke stvari koje primenjujete u svakodnevnoj rutini, pre svega, nege intimnog područja ne bi trebalo da praktikujete. Naprijatan i intenzivan miris, svrab ili peckanje neki su od simptoma koji bi trebalo da vas upozore da nešto nije u redu i zbog kojih bi trebalo da se obratite se svom ginekologu.

Ovo su najčešće greške koje pravite dok brinete o svom osetljivom području:

# 1 Ne idete nigde bez svog omiljenog brijača

Ogromna greška. Svaki put kada obrijete osetljivo područje morate koristiti nov brijač. Ovo možda nije tako isplativo, ali u zdravstvenom smislu žrtvovaćete nekoliko dodatnih dinara za brijače za jednokratnu upotrebu, piše Ženski magazin.

# 2 Veoma ste pedantni u pogledu čistoće

Možda ste čuli za izreku “previše dobra stvar nikada nije dobra stvar”. U ovom članku se to odnosi na česta intravaginalna ispiranja. Ne ponavljajte ih previše često jer to kvari floru vagine.

# 3 “Imam svrab u osetljivom području, opraću se sodom bikarbonom”

Svi ovi recepti koji su se prenosili sa bake na mamu, danas su zastareli. Ne nanosite na osetljivo područje ništa iz “domaće radinosti”, jer pre svega nije sterilno. Sigurniji i efikasniji će biti preparati koje ćete pronaći u apoteci i koji su namenjeni upravo ovakvoj upotrebi.

# 4 Uske farmerke – prava pošast

U redu je da volite svoje uske pantalone, ali vaše osetljivo područje preferira najprozračnije tkanine koje omogućavaju koži da diše. Uske farmerke, ali i sva odeća koja se lepi za područje prepona, održava to područje vlažnim i povećava rizik od gljivičnih infekcija. Zato ih nemojte nositi 8 sati u kancelariji i ograničite se na kraće vremenske intervale.

# 5 Gelovi za telo sa mirisom vanile ili…

Zaboravite mirisne proizvode i ne stavljajte ih u nadi da će nakon nekog vremena vaše osetljivo područje mirisati na vanilu. Supstance koje sadrže, ako uđu u vaginu, mogu izazvati iritaciju, ali i oštetiti floru u osetljivom području. To znači da ne samo da nećete osetiti miris vanile, već će vas dočekati snažan i neprijatan miris.

# 6 Pogrešan lubrikant

Pored činjenice da je tokom seksualnog odnosa potrebno uvek koristiti kondom i osigurati dobro zdravlje intimne regije, proverite da li ste stavili lubrikant koji je potpuno kompatibilan sa kondomom.

# 7 Ne dodirujete vaginu sunđerom

Ako se kupate sunđerom, trebalo bi da znate da sunđer može biti pun bakterija i da je bolje oprati osetljivo područe ručno. Ako i dalje ne možete da se rešite sunđera, obavezno ga isperite svaki put toplom vodom da biste uklonili sve bakterije, ali takođe bar jednom mesečno nabavite novi.

# 8 Jedete začinjenu hranu

Nije pravilo, ali postoje žene koje kada jedu začinjenu hranu osete iritaciju, svrab ili čak peckanje nakon mokrenja. Rešenje je očigledno: nema više čilija u vašoj ishrani.