8 saveta za negu kose

Lepa i negovana kosa je san svake dame. Zanosna griva je i jedan od najjačih argumenata u zavođenju. Za vas smo izdvojili 8 korisnih saveta kako da negujete kosu.
Ako pušite, uzimate alkohol, dugo se izlažete sunčevim zracima i vetru, posledice loših navika odraziće se na vašoj kosi. Ona će sporije rasti, biće suva i lomljiva.

BLAGI ŠAMPONI
Nečista kosa izaziva zatvaranje folikula dlake i tako usporava njen rast. Perite kosu često, ali blagim šamponima. Važno je da posle pranja pravilno frotirate kosu. Nemojte je gužvati i jako trljati peškirom. Time ćete oštetiti spoljni omotač dlake, sasušićete ga, pa će kosa leteti i izgledati neuredno.

PAŽLJIVO SUŠENJE
Kosu treba sušiti deo po deo. Veliki pramen kose stavite u peškir i pritisnite obe strane da upije što više vode. Ako imate suvu i lomljivu kosu, upotrebljavajte šampone i regeneratore sa vitaminima. Isušivanje kose možete da sprečite tako što ćete izbegavati upotrebu figara, pegle za ispravljanje kose i drugih aparata koji emituju toplotu. Kada koristite ove aparate, prethodno nanesite preparat koji štiti kosu od toplote.

KOVRDŽE
Ukoliko imate kovrdžavu kosu, koristite serum namenjen kovrdžavoj kosi koji sprečava isušivanje, mršenje i pucanje. Ako vam je kosa naelektrisana, nemojte nositi kape i šalove od sintetike. Sintetička vlakna, naime, stvaraju veliko naelektrisanje između pramenova. Koristite isključivo četku od prirodne dlake. Takođe je važan pravilan izbor preparata. Kosu perite šamponima namenjenim naelektrisanoj kosi i ona će biti svilenkasta.

DUGA KOSA
Dugačku kosu treba da tretirate kao oštećenu čak i kad je zdrava. Koristite blage, hidratantne šampone, stavljajte regenerator koji se ne ispira i jednom nedeljno pakovanje.

IZBEGAVAJTE REP
Nemojte prečesto vezivati kosu u rep jer će više pucati. Izbegavajte i šnalice, štipaljke i ostali asesoar jer oni oštećuju vlas.

LIčNI PRIBOR
Redovno čistite i perite češljeve i četke i ne delite pribor ni sa kim. Radite to bar dvaput nedeljno kako biste uklonili naslage masnoće i nečistoće. Redovno provetravajte prostorije kako biste stimulisali folikule kose.

ULJE OD JOJOBE
Ukoliko imate tanku, osetljivu kosu, koristite proizvode za masažu vlasišta od kojih će vam kosa izgledati sjajno i biće zdravija. Jednom nedeljno nežno masirajte glavu uljem od jojobe.

VEŽBE ZA RAST
Postoje vežbe kojima možete ojačati kosu. One pospešuju dotok krvi u srce, a njegov ubrzani rad čini da više krvi dospe u folikul dlake. Lezite tako da vam glava visi nadole i ostanite desetak minuta u tom položaju. Tako ćete poboljšati dotok krvi i ubrzati rast kose.