Istine i zablude o dečjem imunitetu

Saveti pedijatra: Kako da budu zdravi i tokom zime

Promenljivo vreme pogoduje razvoju virusa, pa zato ne iznenađuje talas prehlada koji je zahvatio najmlađe. Ipak, postoje delotvorni trikovi koji će mališanima ojačati imunitet, a organizmu pružiti zaštitu od uzročnika bolesti. Više o tome za “Blic” govori dr Mirjana Mićović, pedijatar.

Manje slatkiša
Deca vole slatkiše, koji smanjuju udeo ostalih hranljivih materija u svakodnevnim obrocima. Zato im ograničite unos slatkog. Doručak i večera treba da se baziraju na mleku i ugljenim hidratima, prepodnevna užina treba da bude voćna, popodnevna užina može da bude jogurt sa dodatkom zdravih biskvita, a ručak pravilno odabrane i izbalansirane namirnice – sveže salata, supice od povrća, čorbica s junetinom, bareno povrće i meso bareno ili pečeno bez masnoća ili jaje.

čaša zdravlja
Da biste očuvali zdravlje mališana, najbolji su sveže isceđeni voćni sokovi, zatim limunada s malo meda ili žutog šećera, čajevi, mešavina sveže ceđenih sokova, na primer limun, pomorandža i jabuka. Odličan je i vitamisnki koktel od šargarepe, mandarine i limuna, koji dete treba da pije jednom dnevno (pravi se od dve mandarine, jednog limuna i tri ili četiri šargarepe s malo meda). Veoma efikasan je i jogurt s probiotikom, koji blagotvorno deluje na crevnu floru, čime jača imunitet.

Ehinacea
Brojna klinička ispitivanja su dokazala da ehinacea simuliše imunitet, ublažava bol i da ima antivirusno i protivupalno delovanje. Ehinacea povećava broj leukocita u krvi, i na taj način štiti organizam od upale. Ukoliko već želite da koristitite neke suplemente da biste mališanu ojačali imunitet, treba da znate da ne smete da im dajete preparate koji u sebi sadrže alkohol, kao i da se obavezno pridržavate preporučenih doza za određen uzrast. I još jedna stvar, nijedan preparat ne treba da dajete detetu duže od šest nedelja.

Vitamin C
Ovaj vitamin je već dugo poznat kao jedan od najefektivnijih sredstava za jačanje imuniteta, prvenstveno zbog svog antioksidativnog delovanja. Ima ga u voću i povrću (s tim da su njime najbogatiji: kivi, narandže, limun, grejp, kiseli kupus…). Do pete godine pedijatri ne preporučuju gotove sirupe jer insistiraju na tome da dete kroz ishranu dobija sve neophodne vitamine i minerale.

Matična mleč
Matična mleč podstiče regeneraciju svih ćelija u telu, uravnotežava varenje i stimuliše imunitet. Odlična je za primenu kod dece koja, uz oslabljeni imunitet, imaju i slab apetit. Preporuka je da matičnu mleč koristite najviše tri meseca i da tada pravite pauzu. Ukoliko je dete mlađe od dve godine, alergično je na polen ili na med, upotreba matičnog mleča nije preporučljiva.

Riblje ulje
Riblje ulje sa standardizovanim razmerama omega-3-kiselina (EPA i DHA) i bogato vitaminima A i D odličan je izbor za jačanje dečjeg imuniteta. Prilikom kupovine, pripazite da se radi o kvalitetnom i proverenom proizvođaču koji garantuje da u ribljem ulju nema prisustva teških metala i otrova.

* Jogurt: Ovaj mlečni napitak je pun probiotika, koji su zaduženi za dobar imunitet čitavog organizma.
* Vitamin D: Budite sigurni da vaš mališan provodi dovoljno vremena na suncu i da uzima dovoljno ovog vitamina iz hrane
Zdrav žvot: Podrazumeva dobru hranu, dovoljno sna i psihičke aktivnosti koje će organizam održavati svežim