Jasan vid za 20 sekundi

Počeo je da se primenjuje novi, bezbolni zahvat kojim se otklanja staračka dalekovidost, kaže dr Nada Radović, specijalista oftalmologije
Laser pomaže zdravoj populaciji koja slabo vidi na blizinu

Prvi put u Srbiji lekari laserom otklanjaju staračku dalekovidost. To je sve dosad bila zapostavljena oblast hirurgije, objašnjava dr Nada Radović, pionir primene femtolaserske tehnologije koja omogućava lekaru da otkloni pomenutu anomaliju ne otvarajući oko pacijenta.
Dr Radović je specijalista oftalmologije i lekar u beogradskoj Klinici Miloš, specijalnoj bolnici za oftalmologiju. Godinama radi sa pacijentima koje muči slab vid, ali je tek od pre neki dan u mogućnosti da ljudima sa staračkom dioptrijom kaže: „Bacite naočare”.
– Uz pomoć femtolaserske tehnologije se ne otvara oko pacijenta, ali se svejedno na njegovoj rožnjači formiraju koncentrični prstenovi koji deluju kao multifokalna stakla sa više dioptrija – objašnjava naša sagovornica.

– Zahvat ne boli i traje 20 sekundi na jednom oku. Dva sata posle intervencije pacijent čita bez naočara i sutradan može na posao.

Ova oblast medicine stalno se razvija. čoveku sa nekoliko dioptrija već pomažu multifokalna stakla pa on više ne mora da poseže čas za naočarima za blizinu, čas za onima za daljinu. Godinama se već kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam otklanjaju hirurškim putem. Laser još jedino nije pomagao zdravoj populaciji starijoj od 45 godina kod koje je vid polako počeo da popušta.

– Staračka dalekovidost ili prezbiopija nije bolest, ali jeste problem. Javlja se već posle 45. godine, čovek sve slabije vidi objekte koji su mu blizu i počinje da nosi naočare.

Stariš, sve slabije vidiš, uzmi naočare – ovako se otprilike gleda na stanje staračke dalekovidosti. Veruje se da ljudi u izvesnim godinama treba da kupe naočare i da od toga ne prave neki veliki problem. Međutim, dr Radović objašnjava da stvari nisu toliko jednostavne i da ovo pomagalo nije rešenje za sve.

– Radni vek se produžava. Od zaposlenih se i te kako očekuje da rade i kada vid počne da im slabi. Ali naočare nisu spas za one koji se bave pojedinim zanimanjima. Prepreka su da bi neko bio pilot, policajac, vojnik…

Skidanje dioptrije zato nije, veruje naša sagovornica, stvar estetike ili luksuza, kao što mnogi misle. Osobe koje odlaze na operaciju ne rade to iz hira ili mode kao što je to često slučaj sa estetskom hirurgijom. Pacijenti dr Radović koji nose naočare često joj se žale da se osećaju hendikepirano.

– Zato i jeste važno što sada postoji alternativa ovim pomagalima.

Lasersko otklanjanje staračke dalekovidosti prava je stvar za zdravu populaciju kojoj se, zbog godina, vid muti na „blizinu”. Femtotehnologija će biti tehnologija budućnosti jer stanovništvo stari i stalno pristižu osobe sa ovim problemom.

Naočare i sočiva ipak ne mogu da zastare jer će, kako kaže dr Radović, uvek biti onih koji odbijaju operaciju, makar i laserom.