Ovo su namirnice koje morate konzumirati ako na prirodan način želite sniziti tlak!

Unsplash

Djeluju brzo!

+
AAA

Ovo su namirnice koje morate konzumirati ako na prirodan način želite sniziti tlak!

Autor: Iva Hanzen

Maslinovo ulje – osobe koje redovito konzumiraju maslinovo ulje imaju niže vrijednosti krvnog tlaka, što može biti povezano i s mediteranskom prehranom i načinom života jer je učestalost hipertenzije na tom području znatno niža nego u unutrašnjosti kontinenta.

Tamna čokolada – čokolada s udjelom kakaovca većim od 70% sadrži flavonoide koji čine krvne žile elastičnijima i tako snižavaju krvni tlak. Optimalno je konzumirati jedan redak tamne čokolade dnevno.

Čaj od hibiskusa – fitokemikalije koje se nalaze u hibiskusu i u nekim drugim biljkama djeluju blagotvorno na ljudsko zdravlje. Istraživanja na sveučilištima pokazala su da se kod ljudi koji su svakodnevno pili čaj od hibiskusa vrijednost tlaka spustila za 7 mmHg u mjesec i pol dana. U obzir uzmite i smilje, a tijekom opuštanja nije loše niti koristiti eterično ulje smilja.

Bijeli grah – ova vrsta graha, poznat i kao mornarski grah, bogat je kalijem, magnezijem i kalcijem, što su tri važna elementa koja dokazano snižavaju krvni tlak.

Cimet – samo pola žličice cimeta dnevno pomaže u snižavanju krvnog tlaka. Može se koristiti u kuhanju kao začin, odličan je desert u kombinaciji s jabukama i ukusan dodatak čajevima. Direktan unos cimeta u prahu može u samo nekoliko minuta sniziti krvni tlak.

Češnjak – ovaj narodni lijek snižava tlak u roku od nekoliko minuta tako što opušta krvne žile i olakšava cirkulaciju. Za trenutno snižavanje tlaka pojedite sitno nasjeckani češnjak s malo kruha. Ako ne volite jesti češnjak, kupite ili napravite tinkturu. Očistite i narežite 250 g češnjaka, stavite u staklenku, prelijte litrom 45-postotne rakije i dobro zatvorite. Ostavite da odstoji 14 dana na toplome mjestu (na temperaturi od oko 30 stupnjeva) i tijekom dana više puta promućkajte. Uzimajte po 15 kapi dva puta na dan.

Glog – kao i češnjak, i glog se od davnina koristi kao lijek, a pomaže očistiti organizam od viška kolesterola. Bogat flavonoidima, također snižava tlak poboljšavajući cirkulaciju. Kapi od gloga prave se od listova i cvjetova biljke, a sirup se može napraviti od bobica. U biljnim ljekarnama obavezno potražite tinkturu od gloga jer je izrazito učinkovita, pogotovo ako dolazi u kombinaciji s imelom, metvicom i matičnjakom. Nije loše niti napraviti čaj od gloga. Četiri žlice suhoga korijena gloga prelije se s 500 ml hladne vode, kuha se 10 minuta, doda se 400 g meda i onda kuha još pet minuta. Uzima se tri puta na dan po jednu do dvije žlice.

Bazga – biljka je bogata antocijaninom koji uravnotežuje razinu kolesterola u krvi što pomaže u borbi protiv visokog tlaka. Mogu se konzumirati bobice crne bazge, a blagotvoran je i sok od bazgina cvijeta. Ekstrakt bazginih bobica moguće je kupiti u dućanima zdrave hrane.

Celer – aromatične tvari koje celeru daju osebujan okus, ujedno pomažu uravnoteženju krvnog tlaka. Naime, celer ima diuretička svojstva, a uz to smanjuje djelovanje stresnih hormona koji potiču sužavanje krvnih žila. Preporučuje se svakodnevno žvakati celer ili pojesti jednu stabljiku dnevno uz čašu vode, a možete njime obogatiti i juhe, salate i slično. Ubacite celer u smoothie ili napravite čaj od njega. Čaj se priprema od četrdesetak grama celerova lišća koje se prokuha u litri vode nekoliko minuta pa ostavi poklopljeno dok se ne ohladi. Procijediti se i pije nekoliko puta dnevno tijekom nekoliko tjedana.

Odoljen – poznat kao valerijana i macina trava, odoljen je jedan od najpoznatijih biljnih lijekova za smirenje i nesanicu. Zbog opuštajućeg učinka preporučuje se i za sniženje krvnog tlaka. Možete ga piti kao čaj, no još snažnije djeluje u obliku tinkture, baš kao što je to slučaj s češnjakom ili glogom.

Banana i kokos – visokotlakašima se preporučuju banane i sok od kokosa zato što sadrže mnogo kalija koji je nužan za ravnotežu krvnog tlaka.

Kopriva – bogata je vitaminima, mineralima i ljekovitim tvarima. Čaj od ove biljke prepisuje se kao diuretik jer može pojačati uklanjanje natrija i mokraćne kiseline te tako olakšati liječenje povišenog krvnog tlaka. Dvije žličice svježeg ili sušenog lista koprive prelijte šalicom vrele vode, ostavite da poklopljeno stoji deset minuta i procijedite.

Zbog obilja tvari koje blagotvorno djeluju na srčanožilni sustav, na jelovniku za visoki tlak visoko kotiraju i bademi, limun, grašak, ljuta paprika, med, riblje ulje, sok od mrkve, bijeli i crveni luk, datulje, cikla, laneno ulje, jabučni ocat, krastavac, zob, soja, sjemenke bundeve, ružmarin, crveno bobičasto voće i namirnice bogate kalijem.

Autor:Iva Hanzen

ZADNJE VIJESTI


Djeluju brzo!

Ovo su namirnice koje morate konzumirati ako na prirodan način želite sniziti tlak!


Samo prirodno!

Zaboravite tablete za spavanje i antidepresive! Ove biljke učinit će čuda za nesanicu i depresiju!


DAROVI PRIRODE

Možda ne volite okus kelja, ali kada pročitate što čini vašem tijelu, postat će redovna namirnica u vašoj prehrani!


POMOZITE SI SAMI

(RECEPT) INSTANT-ENERGIJA: Napitak od samo dva sastojka koji će vas u trenutku razbuditi i oraspoložiti

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article