Ako vas opeče meduza nikako ne ispirite običnom vodom: Evo što napraviti i kada zvati liječnika

Autor: F.F

Meduze su fascinantna, ali i potencijalno opasna morska stvorenja koja se sve češće susreću u hrvatskim vodama, osobito tijekom ljetnih mjeseci. U Jadranskom moru najčešće vrste meduza uključuju mjesečarke (Aurelia aurita) i morska pluća (Rhizostoma pulmo). Najčešća staništa su u obalnim područjima, posebno u zaljevima i u blizini plaža, gdje se temperature vode brže zagrijavaju.

Susreti s meduzama u Hrvatskoj nisu rijetkost, osobito u turističkim središtima poput Istre, Kvarnera i Dalmacije. Iako većina meduza u Jadranu nije smrtonosna, njihov dodir može izazvati bol, crvenilo i peckanje, a u nekim slučajevima i alergijske reakcije.

Svake godine zabilježi se nekoliko stotina slučajeva uboda meduza, ali ozbiljne komplikacije su rijetke. Preporučuje se izbjegavanje kontakta s meduzama i korištenje krema za zaštitu od uboda ako planirate plivati u područjima gdje su meduze česte.

Foto: Pexels

Što napraviti?

Kontakt s meduzom može izazvati intenzivnu bol, a oštećenje kože često rezultira depigmentacijom ili čak ožiljkom, navodi WebMD. Meduze mogu doseći duljinu do 20 centimetara. Najčešće borave ispod površine mora, na dubinama između 0 i 10 metara, gdje plutaju i povremeno plivaju.

Nezgode s meduzama mogu pokvariti odmor, stoga je važno biti oprezan prilikom ulaska u vodu. Ako vas u moru opeče meduza, važno je ostati smiren i odmah izaći iz vode. Isperite ranu morskom vodom kako biste uklonili pipke, jer obična svježa voda može pogoršati situaciju.

Zagrepčanin Marko popio magareće mlijeko pa prošao strahotu: ‘Mislio sam da je to normalno’

Na preostala žarišta na koži nanesite ocat ili obloge od octa kako biste spriječili infekciju. Sok od limuna također može biti od pomoći. Kontakt s meduzom obično uzrokuje alergijsku reakciju na tvari prisutne u njihovim pipcima, ali opeklina obično nije opasna.

Međutim, ako je opeklina veća od površine raširenog dlana s prstima ili se pojave veliki mjehuri, potrebno je potražiti liječničku pomoć. Kortikosteroidne kreme, koje mora propisati liječnik, mogu smanjiti reakciju.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More