Aktivna starost: kako izbeći apatiju u devetoj deceniji života

Foto: Ustanova Gerotolonški centar Beograd

Korisnici Doma za stare na Voždovcu su upravo po dolasku u ovu ustanovu započeli novi život, stekli nove prijatelje i posvetili se stvarima za koje ranije nisu imali vremena, a sa vremena na vreme uživaju u zabavama koje se priređuju samo za njih, piše Tanjug 24. avgusta 2014. godine.

Među stanovnicima ovog doma trenutno ima onih koji pišu, slikaju ili se bave modom.

Upravnik doma Nevenka Nikić Simatković objašnjava da se u tom domu svi zaposleni zalažu za koncept “aktivne starosti”, što znači promenu odnosa prema starima, pa samim tim i promenu predrasuda o boravku u domu.

“Kada ljudi odu u penziju, društvene aktivnosti su manje, ali ukoliko se bave nekom aktivnošću i ako su kreativni, neće zapasti u apatiju“, kaže upravnica doma.

Ona dodaje da se dešavalo da mnogi u domu za stare po dolasku počnu da slikaju, pišu pesme, a neki su fizički aktivni, pa redovno rade vežbe i učestvuju i različitim aktivnostima.

Prosek godina 270 starih koji borave u tom voždovačkom domu za stare je oko 83 godine, a među njima je tridesetak onih koji tu žive duže od decenije.

Dom je otvoren 1972. godine, a  prve dve njegove stanarke nedavno su proslavile 100. rođendan. Proslava novog jubileja očekuje se u decembru, kada će još jedan korisnik doma napuniti stotu.

Jedna od njih Šarlota Pešić, koja je u znak zahvalnosti darovala Domu muzej, koji sadrži različite vrste nakita, escajga i posuđa.

“Ponosni smo da naše usluge neko koristi već 42 godine”, rekla je upravnica doma ističući da su korisnici smešteni u četiri paviljona u kojima ima 166 soba, kojima raspolaže taj centar.

Trenutno su kapaciteti prilično popunjeni, a većina soba u Domu je jednokreventna.

Interesantno je da čak postoji i lista čekanja na kojoj je stotinak ljudi.