Alahuela (1): Buktinja slobode Kostarike

Alahuela (1): Buktinja slobode Kostarike 1Foto: Branko Vasiljević

Ima mnogo gradova za koje nismo čuli, a koji igraju značajnu ulogu u svojim zemljama.

Na putu po Kostariki, kratko sam se zadržao u Alahueli, i ovo je zapis o njoj.

Najbolje je početi sa onim što je napisano na kamenoj ploči ispred Gradskog teatra: „Stupili ste na tlo dvestogodišnje Vile Hermose, odnjihane vulkanom, koji se brine o njoj, i dvema rekama, koje je grle… Sa muškarcima i ženama, jakima u životu i srčanim u prijateljstvu. Vi ste u Ajahueli, buktinji u istoriji naše zemlje“.

Alahuela je grad u centralnoj dolini Kostarike na kojoj se, između vulkana, nalaze i drugi značajni gradovi, na po dvadesetak kilometara udaljeni jedan od drugog – San Hoze, Kartago i Heredija.

Početkom devetnaestog veka oni su se borili za primat, te se prestonica selila od jednog do drugog, dok se iz stare prestonice Kartaga nije preselila u San Hoze.

Alahuela je kroz istoriju menjala ime, počev od Vilahermose, a najduže se zadržalo današnje, izvedeno iz naziva kamenja u obližnjim rekama.

U istoriju Kostarike grad je uveo njegov žitelj Huan Santamarija, koji je bio dobošar armije u ratu sa američkim plaćenicima.

Učinio je herojski podvig, koji ga je koštao života – sa bakljom u ruci zapalio je neprijateljsko uporište.

Proglašen je za nacionalnog junaka, a dan njegovog podviga je državni praznik.

Spomenik u rodnom gradu predstavlja ga bez doboša, sa bakljom u jednoj i puškom u drugoj ruci. Simbol je vojničke slave Kostarike koja je, paradoksalno, još 1948. godine ukinula vojsku!

Original Article