Alergije

Alergija je abnormalna reakcija ili preterana osetljivost na određene supstance – alergene kao sto su polen, životinjsko krzno, kućna prašina…. Kod alergične osobe se javljaju simptomi kada su izloženi tim supstancama koje su bezopasne za osobe koje nisu alergične.

Alergeni potstiču ćelije organizma da oslobađaju hemijske supstance koje se zovu mediatori koji izazivaju alergijske simptome. U medijatore se ubrajaju histamini i prostaglandini. Histamini su posrednici koji stimulišu proizvodnju sluzi i izazivaju crvenilo, znojenje i zapaljenje. Prostaglandini šire krvne sudove i prouzrokuju otok sluzokože disajnih puteva.

Najčešći alergeni su polen (sa drveća, trave ili korova), buđ, kućna prašina, ubod pčele, lekovi, hrana, krzno životinja i zagađen vazduh.

Alergije mogu biti:

Sezonske – Javljaju se u proleće ili jesen. Prolećne alergije se javljaju u vreme cvetanja i polinacije drveća i trave dok korovsko bilje najčešće izaziva alergije tokom jeseni.

Trajne alergije – simptomi se javljaju tokom cele godine a najčešće su prouzrokovane grinjama iz prašine, životinjskim krznom, ili sporama gljiva.

Alergijski rinitis (alergijsko zapaljenje sluzokože nosa) je najrasprostranjenija alergija i od nje je obolelo 20 do 25% celokupne populacije. Tipični simptomi se pojavljuju između druge i treće godine života, najveći broj oboljeva u ranom pubertetu kao i u ranim zrelim godinama a zatim nestaje sa godinama.

Najveći broj alergena dospeva u organizam preko respiratornog sistema (nos, ždrelo, grkljan, bronhije i pluća). Simptomi alergije gornjih disajnih puteva su: kijanje, curenje sluzi iz nosa, zapušen nos, golicanje u grlu, osećaj svraba u nosu i očima, suzne oči.

Alergijska reakcija donjih disajnih puteva se ispoljava kao: otežano disanje, kašalj.

Simptomi stomačne alergije su: muka, gađenje, povraćanje i diarea.

Ponekada su simptomi alergije koprivnjača ili osip.

Više od 100 godina, lekari koriste testove na koži da bi dijagnostikovali alergiju. Tokom testa koža je izložena supstancama koje izazivaju alergiju – alergenima a onda se pregleda da li ima znakova alergijske reakcije. Zahvaljujući ovim testovima i istoriji bolesti može se utvrditi da li su simptomi kao kijanje, i promene na koži izazvane alergenima i koji alergeni izazivaju alergiju. Na osnovu dijagnoze lekar može da odredi način lečenja koji uključuje izbegavanje alergena, lekove ili imunoterapiju.