Melemi i obloge – davno zaboravljeni a korisni

Priroda ima lek za svaku bolest, ali je pogrešno shvatiti da se svaka bolest može izlečiti lekovitim biljem. Neke manje zdravstvene probleme je bolje rešavati spolja pomoću obloga i melema, kako su to radile naše bake ali ipak uz kontrolu lekara. Kod nekih zdravstvenih problema oni mogu doneti olakšanje i ubrzati ozdravljenje.

Melemi se pripremaju na razne načine u zavisnosti od biljke koja se koristi. Najčešće se priprema tako što se sitno samlevena lekovita biljka popari vrelom vodom dok se n dobije kaša željene gustine ili se kuva sa malo vode. Topla kaša se razmaže po lanenom platnu i polaže na bolno ili ozleđeno mesto, preko toga se stavi toplo ili vuneno platno.

Opravdan način pripreme melema je kuvanje lekovitih biljki u mleku umesto u vodi, zato što čisto mleko deluje kao dobro sredstvo za ublažavanje bolova i posledica od zapaljenja sluznica i kože.

Obloge protiv kašlja i prehlada

1. Obloga sa semenkama lana – u 0,6l vode staviti 300gr. semenki lana da provri. Dobijeni pire od semenki lana nanesite u sloju od 2cm. na platno ili maramu i savijte ga. Oblog stavite na čelo i pokrijte maramom. Kada se obloga ohladi promenite je toplom . Ovaj trtman treba da traje 30 do 60 min.

2. Izmešati dva šake samlevenog đumbira, jednu šaku samlevenog cimeta, pola šake samlevene slačice, dve supene kašike crvene paprike i šećer. Šećer rastopiti i pomešati sa svim nabrojanim sastojcima dok se ne dobije kompaktna masa. Razmazati po čistoj tkanini, oviti oko grudi i ostaviti preko noći. Ako se svi sastojci umesto sa šećerom pomešaju sa mašću ili nekom neutralnom kremom, melem se pored grudi može mazati i na grlo, čelo i slepoočnice.

Obloga protiv kašlja i bronhitisa od krompira – tri do šest vrućih krompira u ljusci umotajte u papir, a zatim u peškir. Peškir uvijte kao paketić i zgnječite krompire. Ceo paketić prislonite na grudi i prekrize ćebetom, držite oblogu dok god je topla.

1. Obloga od rena protiv glavabolje – Narendani svež ren nanesite u sloju od jednog prsta na tkaninu i savite ivice tako da dobijete mali jastuk. Stavite jastučić na potiljak i prekrijte ga maramom ili peškirom. Ova obloga u početku trba najduže da stoji 4 minuta a kasnije do 10min. Kada skinete melem nadraženu kožu namažite bebi uljem.
2. Oblog se može napraviti tako što se dve kaške majčine dušice i jedna kašika lavande prelije sa pola litra ključale vode. Poklopi se i ostavi da odstoji dok se ne prohladi. malo vate umotane gazom se umoči u ohlađenu tečnost, iscedi i stavi na čelo.

Protiv upale mišića – Potrebno je pola supene kašike suvog kamfora, trćina supene kašike slačice, 1 litar terpentina, 1 litar ulja od suncokreta i jedan litar alkohola. Kamfor i slačica se umešaju u terpentin, pa se doda suncokretovo ulje i alkohol (najbolje 65%), dobro promešati pre upotrebe. Ovim melemom mazati bolna mesta koja zatim treba previti gazom, flanelskom ili vunenom tkaninom.

Oblog od kelja protiv bolova u ramenima, laktovima i kolenima – uzmite sveže lišće kelja ili belog kupusa i pređite preko njih staklenom flašom dok ne iscedite malo soka. Stavite lišće na bolno mesto i fiksirajte maramom.

Oblog protiv reumatičnih bolova – na 1 litar vode se stavi po jedna šaka lista žalfije, cveta kamilice, cveta i lista majčine dušice i lista vinove loze, kuvati 10 minuta. U proceđenu tečnost umočiti platnenu krpu, ocediti je i toplu staviti na bolno mesto. preko staviti najlon i pokriti ćebetom. Oblog se drži jedan sat a po potrebi se može odmah ponoviti.

Kada otiču noge, obloga se pravi od 50gr. cveta zove i 50gr. cveta lipe koji se kuvaju u 4 dl. vode 5 minuta. Ostaviti da se prohladi, u oceđenu tečnost umočiti dve krpe, iscedite i najbolje noću njima uvijajte noge. Preko obmotajte suvim krpama i lezite.

Obloga protiv bradavica – umoči se komadićcrnog hleba i vinsko sirće i stavi na bradavicu, previje se sa gazom ili platnom. Platno se skida kada se hleb potpuno izmrvi a postupak ponavlja dok bradavica ne išćezne.

Protiv kožnih čireva – u pola kilograma otopljenog voska se polako doda dva kilograma meda i dobro se umeša. Nanosi se dva puta dnevno kao melem u zavoju.

Protiv opekotina – treba namazati med na opekotine, ublažava bolno sakupljanje kože i sprečava pojavu plikova a pomaže i bržem zaceljivanju povređenog mesta.