Analizom žvake otkriven DNK drevne Skandinavke

Analizom žvake otkriven DNK drevne Skandinavke 1Foto: Pixabay / typographyimages

To je prvi put da je gen drevnoga čoveka dobijen iz nečega što nisu kosti ili zubi, rekao je Hanes Šreder sa univerziteta u Kopehagenu, koautor istraživanja koje je u objavljeno u časopisu Nejčer.

Taj dragoceni izvor drevnog DNK, posebno iz perioda iz kojih su retki ljudski ostaci, je crnkasta smesa dobijena od zagrejane kore breze koja se vrlo dobro sačuvala.

U praistoriji se često žvakala, što pokazuju otisci zuba u kori breze. Pasta koju su proučavali stručnjaci u Kopenhagenu otkrivena je tokom arheoloških iskopavanja koje je sprovodio muzej Loland-Falster u Siltholmu, na jugu Danske, prenosi Hina.

Proučavanjem smole breze, naučnici su utvrdili da ju je žvakala žena, verojatno plavih očiju i tamne kose. Prema njihovom istraživanju, bila je genetski bliža lovcima-sakupljačima kontinentalne Evrope nego centralne Skandinavije i poput njih imala je smeđu kosu i plave oči.

Radi se verovatno o potomku doseljenika iz zapadne Evrope koji su se u Skandinaviju neselili nakon povlačenja lednika, kažu stručnjaci.

Original Article