Andropauza – muški klimakterijum

Između 40-te i 55-te godine života kod muškarca se odigrava fenomen nazvan andropauza koji je veoma sličan dobro poznatoj menopauzi kod žena.

Između kasnih 40-tih i ranih 50-tih godina žene prolaze kroz telesne promene vezane sa smanjenom sekrecijom ženskih polnih hormona i krajem plodnog perioda života. Klimakterijum je praćen simptomima kao što su valunzi, promene raspoloženja, suvoćom vagine, atrofijom kože i sluzokože, smanjenom seksualnom željom, promenama na kostima koje mogu da vode ka osteoporozi.

Andropauza kod muškaraca je mnogo više kontraverzno stanje, mnogi smatraju da su ovaj pojam izmislile velike farmaceutske kompanije kako bi bolje prodavale raznorazne preparate, dpk ima i dosta istraživanja koja potvrđuju da se u ovom životnom periodu kod muškaraca dešavaju promene povezane sa smanjenim lučenjem testosterona.

Muškarci počinju da doživljavaju promene u svom organizmu između 40 i 55- te godine života, ove promene su često praćene promenama u ponašanju i raspoloženjima. Tokom ovog perioda muškarci počinju da preispituju sopstvene vrednosti, svoje uspehe i ciljeve u životu a ove promene se često nazivaju krizom srednjih godina. Najčešće dolazi do smanjene aktivnosti, manjka motivacije i životnog elana. Uz to se javlja i zamor, dolazi do opadanja želje za održavanjem dotad aktivnog spolnog života.

Ovo ‘nevidljive’ promene, često su popraćene i pojavom bora, gubitkom kose, bolovima u leđima i kostima, nesanicom, napetošću i razdražljivošću, koje iznad svega utiču na privatni život i sklad.

Fizičke promene koje nastaju tokom andropauze se mogu svrstati u dve glavne grupe promena:

1. Urinarne i seksualne promene

2. Opšte promene

Urinarno-seksualne promene se mogu pojaviti u bilo kojoj kombinaciji i u različitom stepenu kao što je: smanjena seksualna želja ili libido, smanjena potencija praćena teškoćama u postizanju erekcije, problemi tokom ejakulacije, smanjenoj plodnosti, urinarnim problemima kao što je češća potreba za uriniranjem pogotovo noću, slab mlaz mokraće, teškoće prilikom mokrenja i inkontinencija. Sve ove promene nastaju usled slabijeg lučenja testosterona – muškog polnog hormona.

Uloga testosterona u seksualnom i urinarnom funkcionisanju je očigledna za razliku od njegove uloge u mnogo generalizovanijim funkcijama. Testosteron ima važnu ulogu u anabolizmu tj. pomaže u izgradnji proteinskih tkiva, uključujući mišiće, kosti i vezivna tkiva, što je važno znati u prevenciji osteoporoze kod muškaraca i žena. Manja količina testosterina nosi slabljenje mišića i kostiju što je jedna od glavnih karakteristika andropauze.

Testosteron ima dubok uticaj na metabolizam i igra važnu ulogu u sprčavanju dijabetesa, testosteron pomaže insulinskim receptorima da budu efikasniji pa tako smanjuju tendenciju razvijanja diabetesa koja raste sa godinama.

Muški klimakterijum ujedno je i razdoblje u kojem je povećan rizik od srčanih bolesti. Istraživanja sprovedena na ovom polju ukazala su da oni muškarci koji pate od srčanih bolesti imaju niži nivo muškog hormona za razliku od zdravijih vršnjaka, dok su ove bolesti tri puta češće kod muškaraca nego kod žena.

Niski nivo testosterona kod starijih muškaraca utiče i na pojavu arteroskleroze, što objašnjava pojavu srčanih komplikacija kod muškaraca. Pomanjkanje testosterona povezano je i sa oslabljenim širenjem i rastezanjem arterija pa je i protok krvi slabiji.

Testosteron pomaže i dobro funkcionisanje imunog sistema, smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi pa je korišćen u lečenju gangrene stopala, visokog pritiska i ostalih koronarno vaskularnih oboljenja. Generalna motivacija, agresija i akcija kod muškaraca je vezana sa nivoom testosterona u tkivima.