Pobedite grip i nazeb ishranom

U sezoni gripa pokušajte da potstaknete imuni sistem, kako nebiste nemar prema sebi platili danima sa groznicom i malaksalošću. Mnoge studije su pokazale da postoje vrste namirnica koje jačaju imuni sistem protiv virusa.

Unošenjem odgovarajuće količine selena kojim su bogate ostrige, jastozi i rakovi povećeva produkciju citokina- proteina koje proizvode imune ćelije. U studiju koju je vođena u Engleskoj dokazano je da citokini pomažu izbacivanju virusa iz organizma.

Češće jedite masnu morsku ribu koja je bogata omega-3s masnim kiselinama. Najbogatija ovim masnim kiselinama je losos. Češće unošenje namirnica bogatih omega-3s masnim kiselinama povećava nivo T ćelija i interferon-gama citokina koji se bore protiv virusa.

U jednoj studiji je dokazano da su ispitanici posle 2 nedelje unošenja, 5 šoljica dnevno, crnog čaja imali T ćelije koje su lučile 10 puta više interferona koji štiti od virusa u poređenju sa grupom ispitanika koji su pili iste količine subtituta čaja.

Mleko i mlečni proizvodi obezbeđuju konjugovanu linolinsku kiselinu, koja ima ulogu da podiže sposobnost imunog sistema da reaguje na infekciju.

Nutritijenti koji grade imunitet na virusne infekcije su: proteini (ima ih u piletini, ribama i mesu), vitamini A i B6 ( koga ima u dovoljnim količinama ako unosite dnevno 5 puta crveno ili narandzasto voče i lisnato zeleno povrće), Vitamin E (koga ima u maslinovom ulju, bademima, suncokretovim semenkama, lešniku), kao i gvožđe, cink, vitamin B12.