Koliko je vrtoglavica bezopasan simptom?

Deci je veoma zabavno da se besomučno vrte u krug dok im se cela prostorija ne počne da vrti u glavi ali kasnije tokom života vrtoglavica nije prijatan osećaj.

Vrtoglavica se kao reč koristi za razna stanja od osećaja nesvestice ili lebdenja do osećaja iznenadne slabosti, gde ja najintenzivniji osećaj da se okolina mrda ili okreće.

Osećaj za ravnotežu zavisi od obrade raznoraraznih informacija koje dospevaju u mozak od očiju, nervnog sistema (senzorni nervi koji se nalaze u koži, mišićima i zglobovima koji šalju podatke u mozak o pokretima i položaju tela) i unutrašnje uvo(nadgleda pokrete glave-rotaciju i pokret gore-dole). Vrtoglavicu ili gubitak ravnoteže prouzrokuju: nemogućnost mozga da obradi signale sa svih ovih lokacija, ukoliko su informacije kontradiktorne ili ako senzorni sistem ne funkcioniše kako treba.

Postoje mnogi potencionalni uzroci vrtoglavice:

Vrtoglavica – neispravan osećaj za pokret ili okretanje tela – je najčešći tip vrtoglavice, pogoršavaju ga ustajanje ili kretanje a u najizraženijem obliku može prouzrokovati mučninu i povraćanje. Najčešće nastaje zbog problema sa nervima ili zbog strukture mehanizma balansa u unutrašnjem uvetu (vestibularni sistem), koji je osetljiv na pokrete i promene u položaju glave, kao i abnormalno ritmično kretanje oka nistagmus.

Najčešći oblik vrtoglavice koja se javlja kao intenzivne, kratkotrajne epizode vrtoglavice povezane sa promenom položaja glave koje se najčešće pojavljuju tokom okretanja u postelji ili posle ustajanja iz kreveta često nastaju usled poremećaja vestibularnog sistema. Lekari ne znaju tačan uzrok ovoj pojavi ali može biti prirodana posledica starenja ili povreda glave.

Uzrok može biti i zapaljenje unutrašnjeg uveta usled virusne infekcije a pored simptoma zapaljenja uveta prate ga intenzivni napadi vrtoglavice, često praćeni mučninom i povraćanjem i ovo stanje može potrajati nekoliko dana.

Menierova bolest, koju karakteriše nakupljanje tečnosti u unutrašnjem uvetu. Može zahvatiti odrasle bez obzira na životnu dob a karakterišu ga iznenadne epizode vrtoglavice koje mogu potrajati 30min. do više od jednog sata. Ostali simptomi su osećaj punoće u uvetu, zujanje ili zvonjavu i gubljenje sluha na mahove.

Akustični neurom je benigni tumor na akustičnom nervu koji povezuje unutrašnje uvo sa mozgom a simptomi su vrtoglavica, gubitak ravnoteže i gubitak sluha.

Osećaj slabosti, nesvestice, medicinski nazvan presinkopa

Za presinkopu je karakterističan osećaj nesvestice i slabosti bez gubljenja svesti, propraćen mučninom, bledoćom kože. Uzroci za ovakvo stanje mogu biti:

Nagli pad krvnog pritiska usled koga se javlja osećaj lebdenja ili blage nesvestice, može se pojaviti posle sedenja ili naglog ustajanja. Uzrok može biti nedovoljna količina krvi koja iz srca ide u mozak usled arterioskleroze, kardiomiopatije (oboljenje srčanog mišića), usled aritmije (nepravilan ritam srčanih otkucaja). Uzrok može biti i anemija (nedovoljan broj crvenih krvnih ćelija).

Gubitak ravnoteže – diskvilibrijum – koga karakteriše gubitak ravnoteže ili osećaj nesigurnosti tokom hoda, može nastati usled: problema sa unutrašnjim uvetom, praćenih osećajem lebdenja, osećaja težine u glavi i osećajem nesigurnosti u mraku.
Nepravilnosti balansa mogu nastati usled oštećenja nerava nogu (periferna neuropatija), česta je kod starijih osoba. Problemi sa mišićima i zglobovima (artritis)mogu doprineti gubitku ravnoteže.
Osećaj lebdenja praćen senzacijom da vam se okreće u glavi može biti uzrokovan oboljenjima unutrašnjeg uveta, anksioznim stanjima kao što su napadi panike, strah od zatvorenog iotvorenog prostora kao i hiperventilacija tj. ubrzano duboko disanje.

Vrtoglavica je najčešće bezopasan simptom i nestaje sama od sebe. Ponekada može biti simptom nekog ozbiljnijeg oboljenja pa ako je praćena i nekim drugim simptomima treba se što brže javiti lekaru koji vas može dalje uputiti specijalisti. Neke vrtoglavice nastaju usled starenja (stare krvni sudovi i nervi), protiv čega se nemože ništa naročito uraditi sem naučiti da se živi sa tim.