Anemija

NAJčEŠćI UZROCI ANEMIJE

– Mnogobrojni su uzroci, ali je anemija najčešće posledica patološkog gubljenja krvi iz organa i tkiva kao što su obilna i preduga menstrualna krvarenja koja traju sedam i više dana ili su česta, ponekad dva puta mesečno. Takvo povećano gubljenje krvi koje se iz meseca u mesec ponavlja sprečava organizam da eritrocite nadoknadi na uobičajen način i ishranom, već se pacijentima propisuju različite terapije – kaže dr Rajić i naglašava da su značajni uzroci ovih anemija krvarenja iz tankog i debelog creva, želuca, šuljeva, bubrega, bešike i nekih tumora.
Za lečenje ove vrste anemije neizostavno mora da se otkrije i leči uzrok krvarenja, a potom se leči malokrvnost.

Lečenje. Ako je anemija teška, to jest vrednost hemoglobina manja od šest grama u litru krvi, pacijentima se moraju davati transfuzije koncentrovanih eritrocita. Ako je malokrvnost blaža, sa hemoglobinom 9-10 onda se obolelima daju preparati gvožđa sa malo vitamina C ili limunovog soka, obično ujutru natašte i najmanje dva-tri meseca. Nekim pacijentima se u ovim slučajevima daju i injekcije gvožđa – kaže naš sagovornik.

REđI OBLICI

Osim anemije koju uzrokuju krvarenja u organizmu, profesor Rajić naglašava da postoje i drugi, ređi oblici ove bolesti:

1. Aplastična anemija nastaje zbog oštećenja kostne srži koja ne može više da stvara eritrocite. To može da bude posledica zračenja, raznih trovanja ili terapija citostaticima. Aplastična anemija se teško leči.

2. Hemolitička anemija posledica je preteranog razaranja to jest skraćivanja života eritrocita. Crvena krvna zrnca uobičajeno žive tri-četiri meseca, ali ako žive kraće, nastaje malokrvnost. Razaranje eritrocita izazivaju promene u samom eritrocitu, obično nasledne, kao što je nedostatak enzima, hromozomski poremećaji ili antieritrocitna antitela. Ako su u anemiju izazvala antitela obolelima se daje imunosupresivna terapija i transfuzija. Pacijenti oboleli od hemolitičke anemije osim uobičajenih simptoma anemije često imaju uvećanu slezinu i žuticu jer se usled razaranja eritrocita i hemoglobina oslobađa bilirubin.

3. Megaloblastna (makrocitna) anemija zbog nedostatka vitamina B12 ili folne kiseline (vitamin B9) neophodnih za stvaranje eritrocita u kostnoj srži. Stvoreni eritrociti, naime, ne mogu da se dele pa ostaju veći i krupniji nego što bi trebalo. Ova anemija je izazvana nedovoljnom apsporpcijom vitamina B12 i folne kiseline iz creva što je najčešće posledica gastritisa, reseckije delova digestivnog trakta ili nekih imunoloških mehanizama.

NAPOMENA Makrocitna anemija se ne leči uzimanjem preparata gvožđa, već isključivo vitamina B12 u obliku injekcija, najpre svaki drugi-traći dan a kasnije jednom mesečno.

ZNAčAJ ISHRANE

– Ako se uzrok otkrije i ukloni anemije neće biti, to jest pravilno lečenje krvarenja koja izazivaju anemiju najbolja su prevencija bolesti. Malokrvnost se, zapravo, najbolje sprečava zdravim načinom života, rekreacijom i ishranom namirnicama bogatim gvožđem, mineralima, vitaminima, proteinima i kompleksom vitamina B.
Sa druge strane, oni koji su oboleli, malokrvnost mogu da prevaziđu redovnom terapijom i pravilnom, raznovrsnom ishranom u kojoj bi često trebalo da ima konjskog mesa, džigerice, slezine, spanaća, mlade koprive, blitve, zelene salate, cvekle i šargarepe.
Mladima, koji sve češće obolevaju od anemije, poručuje da ne preskaču obroke i da zaborave na brzu hranu koja nema dovoljno elemenata neophodnih za stvaranje eritrocita i hemoglobina.

SIMPTOMI

Tipični znaci malokrvnosti su:
– brzo zamaranje
– malaksalost
– nedostatak vazduha
– bleda koža i sluzokoža
– osećaj lupanja srca (tahikardija)
– glavobolje
– nesvestice ili potpuno gubljenje svesti (ako je anemija uznapredovala)

Normalne vrednosti eritrocita su:
* muškaraci: 4,2-6 miliona u milimetru kubnom krvi
* žene: 3,8-5 miliona u milimetru kubnom krvi
* hemoglobin – uobičajena koncentracija je 12 do 18 g u litru krvi.

čAJ OD KOPRIVE
Za prevenciju i lečenje malokrvnosti, naš sagovornik je posebno pohvalio čaj od mlade koprive. U knjizi Lečenje biljem akademik Jovan Tucakov kaže da se ovaj čaj pravilno priprema ako 50 g lista koprive prelijete sa pola litra hladne vode, poklopite i ostavite da prenoći. Ujutru kuvajte dva minuta i sklonite s vatre. Kad se ohladi procedite i pijte tri puta dnevno po čašu nezaslađenog čaja, pre jela. Posle tri dana jedan dan pauzirajte pa nastavite.