Anna Wintour: Životna priča “čelične lejdi” modnog sveta

(foto: WENN)

Poznata je po svojim velikim tamnim naočarima, visokim štiklama, glamuroznim bundama, prepoznatljivoj bob frizuri i ledenom stavu, a urednica je takozvane “Modne biblije”.

Njeno ime je Anna Wintour!

Već 28 godina, koliko je na čelu najpopularnije modnog magazina “Vogue”, sigurnim koracima ostavlja dubok trag u istoriji modne industrije.

Ona je ambiciozna, motivisana, zahtevna, okrutni perfekcionista, a uz to je mnogi smatraju najmoćnijom silom u svetu mode koja upravlja imperijom vrednom više od sto milijardi dolara.

Rođena je u imućnoj porodici, a Anna je detinjstvo provela u Londonu sa svojom mlađom braćom Charlesom i Patrickom i sestrom Norom, gde se kasnije i školovala.

Pohađala je North London Collegiate školu, gde se često bunila protiv školskih uniformi, nazivajući ih kodiranom odećom.

Interesovanje za modu je razvila gledajući u to vreme vrlo popularnu emisiju Ready, Steady, Go! i redovno čitajući tinejdžerski magazin Seventeen koji joj je baka slala iz Amerike. Odlučila je da skrati kosu i napravi bob frizuru koju sve do današnjeg dana nije značajno promenila, a u međuvremenu je postala i njen zaštitni znak.

Anna je sa 15 godina rešila da napusti školu, a godinu dana kasnije, kako bi odobrovoljila roditelje nezadovoljne njenom odlukom, upisala je kurs mode u obližnjoj školi.

Novinarsku karijeru Anna je započela sa 20 godina kada ju je njen tadašnji dečko Richard uveo u kontroverzni i u to vreme veoma popularan magazin Oz. Ne zadržavajući se predugo na tom mestu, Anna nastavlja rad na modnim rubrikama u magazinu Harper’sQueen.

Već 1975. godine zbog nesuglasica sa glavnim urednikom napustila je posao i odselila se u New York. Prvi značajan posao dobila je 1976. godine kada se našla na poziciji mlađeg modnog urednika u časopisu Harper’s Bazaar, ali ubrzo kreće dalje i nastavlja svoj put ka vrhu. Nakon rada za mnoge uticajne njujorške modne časopise kao što su Viva, Savvy i Penthouse, 1981. godine Anna pravi jedan od najvažnijih koraka u svojoj karijeri i počinje da radi za New York Magazine.

Od samog početka Winturova zauzima svoj stav znajuću u kom pravcu želi da njen rad ide, a njena teška narav često izlazila je na površinu i izazivala nesuglasice sa nadređenima. Nakon odličnih članaka i fotografija, Anna je napokon dobila zasluženu pažnju i postala ljubimica glavnog urednika. Ubrzo, ne samo da je imala povlastice, već je često učestvovala u stvaranju naslovnica. Iduća meta bio joj je kreativni direktor kompanije Conde` Nasta, koja je bila izdavač Vogue-a.

Anna osim na poslovnom planu počinje da napreduje i na ljubavnom. U to vreme, 1983. godine, počinje da se zabavlja sa poznanikom iz Londona, dečijim psihijatrom Davidom Shafferom.

Njihova veza brzo je napredovala, pa se mladi par već nakon godinu dana venčao, a uskoro i poželeo dobrodošlicu na svet svom prvom detetu, sinu Charlesu, a kasnije, 1987. godine i ćerkici.

Već 1985. godine počinje da se ostvaruje jedan od Anninih najvećih snova – ona odlazi na razgovor za posao sa tadašnjom urednicom magazina Vogue, koji će joj zauvek promeniti život.

Na pitanje urednice na kojoj konkretno poziciji bi želela da radi, Anna se blago osmehnula i bez ustručavanja odgovorila: “Na tvojoj!”. Anna dobija posao, a jedino što je tadašnjoj urednici preostalo bilo je da bespomoćno gleda kako joj ambiciozni “potčinjeni” narušava autoritet i napokon preuzima uredničko mesto 1988. godine.

Anna je nakon otpuštanja svojih saradnika počela da uvodi i prve reforme. U to vreme, ovaj časopis je zapao u krizu – smatrali su ga zastarelim, a prodaja je ubrzano opadala. Sprovođenjem svojih ideja, Anna je Vogue vratila na sam vrh i oblikovala ga tako da odgovara potpuno novom tipu žena. Sadržaj magazina je odisao snažnom energijom, bio je oštar i seksi.

(foto: WENN)

“Moderne žene su zainteresovane za biznis, imaju svoj novac i svoje interese. Nemaju više vremena za kupovinu”, izjavila je tada Wintour, a ubrzo se pokazalo da je u pravu.

Vogue se preporodio, a izdanja su postala neverovatna. Septembarski broj iz 2004. godine imao je rekordne 832 strane, a nastavljajući sa reformama, Anna je fokus stavila na poznate ličnosti, smatrajući da čak i jedan modni časopis mora biti u toku sa svetskim događajima.

Prva se usudila da jeftino iskombinuje sa skupim stavivši na naslovnicu izraelsku manekenku Mikaelu Berku koja je pozirala u džinsu od 50 dolara i jakni iz kolekcije visoke mode prekrivenoj nakitom u vrednosti od 10 hiljada dolara.

Tada počinje i Annina borba protiv anoreksije i premršavih manekenki, a samim tim i borba za zdraviji izgled modela. Ove promene pokazuju se kao uspešne i nakon više od dve decenije.

Svojom maštovitošću i nesvakidašnjom snagom volje, Anna je postala jedna od najuvaženijih žena, i to ne samo u New Yorku već i u celom svetu.

Dok je na poslovnom planu nizala uspehe, na privatnom je Anna doživela veliki poraz. Iako je njen suprug imao važnu ulogu u poslovnom usponu, sredinom devedesetih godina njihov brak je postaje monoton, a mišljenja, stavovi i interesovanja počinju da se razilaze.

Par se konačno razveo 1999. godine, a mediji su počeli da spekulišu da je do kraha njihovog braka došlo zbog navodne Anine afere sa investitorom Shelbijem Bryanom. Ona je to odbijala da komentariše, ali je ubrzo i “zvanično” započela romansu sa njim, koja je opstala sve do danas.

Annini prijatelji tvrdili su da je on bio jedina osoba koja je uspela da je smekša, a iz dana u dan uspeva da joj izmami osmeh, što je za Annu pre poznanstva sa njim bila veoma retka pojava.

Winturova i Bryan i danas žive zajedno u New Yorku, a Anna je nekoliko puta navela da joj je on velika ljubav i podrška.

Iako se trudi da svoju privatnost drži dalje od očiju javnosti, poznato je da van modnog sveta i iza krute i hladne spoljašnjosti Winturova poseduje tipično britanski smisao za humor, a da njena pretencioznost zapravo proizilazi iz stidljivosti. Anna ipak, tu stranu svoje ličnosti vešto skriva…

Iako su kružile priče da će je sa trona uskoro svrgnuti njena oštra suparnica Carine Roitfeld, urednica francuskog izdanja časopisa Vouge, čini se da se Anna ne predaje tako lako. Njen posao još uvek nije gotov, ali već sada sa sigurnošću možemo zaključiti da je ona žena koja na svom polju polako, ali sigurno ostavlja dubok istorijski trag.

Izvor: CdM