Zašto kosa opada u jesen – i kako to sprečiti?

(foto: weheartit.com)

Da li ste znali da kosa reaguje na sunčevu svetlost baš kao i biljke?

U proleće i leto, kosa cveta, jer upravo sunčeva svetlost aktivira hormone rasta kose. Jesen donosi promene.

Kako dolaze kraće dani i hladnije vreme, koren slabi i kosa počinje više da opada, baš kao i lišće sa drveća. U razdoblju od 4-6 nedelja, možda će se javiti povećan gubitak kose. Nemojte paničiti. To je prirodan proces opadanja tanjih letnjih dlaka.

Sunce, more i bazen pogađaju kosu tokom leta, kao i hormonalne promene. Privremeni gubitak jako često se dešava u jesen između kraja septembra i početkom oktobra. Taj fenomen varira za svakog pojedinca, ali nikada ne sme trajati više od 6 do 8 nedelja. Za mnoge od nas jesen ne samo da donosi opadanje lišće s drveća, već donosi i porast opadanja dlaka sa kose.

To možete primetiti na više načina; nakon četkanja vaše kose, na češlju se može pojaviti veći broj dlaka od uobičajene količine dlaka nego inače. Nakon tuširanja i sušenja vaše kose, mogli biste primetiti da postoji više kose od uobičajene količine kose koja je ostala u kadi nakon tuširanja. Takođe, još jedan način jeste da će se pojaviti veći broj dlaka na vašem jastuku od uobičajenog broja dlaka koje ostaju nakon buđenja.

To može zabrinuti mnoge žene – koje već mogu biti u strahu od gubitka kose – da možda gube kosu još brže nego inače. Ali ne bi trebalo da očajavate, jer ovo opadanje kose tokom jeseni je prirodno, baš kao što smo pomenuli.

Studija objavljena u časopisu Dermatology u 2010. godini, pratila je više od 800 zdravih žena u vremenskom period od 6 godina i oni su upravo otkrili da je ova grupa žena izgubila više dlaka tokom jeseni. Da bismo shvatili zašto se to dešava, treba da razumemo prirodni ciklus rasta dlačica.

Prirodni ciklus rasta kose se događa između 2 i 6 godina. U svakom trenutku 90% naše kose raste, a ostatak je u stanju mirovanja oko 2 do 6 meseci pre nego što opadne. Nakon što ispadne naš folikul dlake miruje oko tri meseca pre nego što se celi proces ponovi.

Ono što su određena istraživanja otkrila jeste da su ove žene u julu imale najveću količinu dlaka u fazi mirovanja, pa se početkom jeseni nakon što se kosa odmori, počela je sa opadanjem tokom jesenskih meseci.

Zato nakon ovog sezonskog opadanja kose, folikuli će se neko vreme odmarati pre nego što počne da raste nova kosa. Ovaj ciklični proces opadanja kose i obnove kose je evolucijska i prirodna je pojava. I ako postoje mnogi drugi faktori koji mogu uticati na povećan gubitak kose.

Da li je reč o sezonskom gubitku kose?

Raširite prste ruke i stavite svoju ruku na teme. Skupite prste i prođite od korena do vrha vaše glave. Učinite to sve kroz kosu i stavite sve dlake koje su ostale u ruci na beli komad papira.

Ako imate manje od 10 dlaka, sve je u redu i gubitak kose je normalan. Ako imate između 10 do 15 vlasi, verovatno patite od sezonskog gubitka kose. Nemojte biti previše zabrinuti, to bi trebalo proći. Ukoliko imate više od 15 vlasi, gubitak kose može biti povezan s nečim drugim od samog sezonskog gubitka kose.

Uzroci koji utiču na opadanje kose tokom jeseni

Korišćenje određenih lekova

Postoje mnoge vrste lekova koji mogu uticati na gubitak kose kod pojedinaca. Poznato je da neki od lekova za teške akne uzrokuje gubitak kose kod 16% pacijenata koji ga uzimaju. Lekovi za visok krvni pritisak, lekovi koji slabe krv i antidepresivi takođe su povezani sa gubitkom kose. Uzimanje manje doze tih lekova može poboljšati gubitak kose.

Nedostatak gvožđa

Mnoge žene kojima nedostaje gvožđe često imaju problem sa neprirodnim gubitkom kose. Normalan raspon gvožđa je između 2 i 150 nanograma po mililitru. Ukoliko mislite da nemate dovoljno gvožđa u organizmu, pitajte svog lekara opšte prakse za test ili uradite test krvi. Dobri izvori gvožđa uključuju crveno meso, žumance i zeleno lisnato povrće kao što je spanać.

Često tuširanje

Jedan od faktora opadanja kose može biti i često tuširanje, i ako često ne razmišljamo o hemikalijama kojima izlažemo naše telo tokom tuširanja. Voda iz slavine kojom se tuširamo sadrži mnoge hemikalije (uključujući hlor), što može imati negativan uticaj na vašu kožu. Ove hemikalije isušuju kožu i dlaku, skidaju sa tela prirodna ulja koja olakšavaju zdrav rast i zadržavanje kose. Tvrda voda takođe otežava rast kose i uzrokuje suvoću, perut i svrab.

Našim noktima, dok trljamo kosu, možemo potencijalno oštetiti folikul dlake – oštetiti ih bez ikakvog oporavka. Trebalo bi da postavite filter za tuširanje u tuševima. To su proizvodi koji uklanjaju hemikalije (kao što je hlor), pomažu da se omekša tvrda voda i dopuštaju nam da se okupamo u mnogo čišćoj i zdravijoj vodi.

Stres

Stres može biti vrlo veliki faktor kod gubitku kose. Zato tokom jeseni, trebalo bi da pokušate da ne brinete previše o gubitku kose koja je, sada znate, prolazna. Preterana briga još više može dovesti do većeg gubitka kose. Hronični stres utiče na imunološki sistem, što može uzrokovati dalje da bela krvna zrnca napadaju vlastite folikule dlake. Joga, vežbe i dobre navike spavanja mogu pozitivno uticati na stres.

Bez obzira na razlog povećane količine gubitka kose tokom jesenske sezone, uvek se morate setiti da je tokom ovog perioda godine veći broj opadanja dlaka i da je potpuno prirodna pojava. I ako postoji briga da je gubitak kose ipak nešto više nego prirodan proces, svakako bi prvo trebalo da razgovarate sa vašim lekarom.

Kako možete pomoći kosi u jesen?

1. Prirodnim putem

Veliki broj maski koje se prave za brz oporavak dlake, prva su pomoć kod opadanja kose. Maske koje se prave od kvasca najviše odgovaraju svim tipovima kose, i imaju sjajne rezultate u borbi protiv gubitka kose i njen brži rast.

Kao preventivna mera za brži rast kose može se koristiti jednom nedeljno, u trajanju 10-15 ponavljanja. Posle možete praviti pauzu od tri meseca. Ukoliko bude potrebe, a videćete sami da li je dlaka i dalje slaba i opada, tretman možete ponoviti.

Šta je potrebno za masku?

  • 1 kašika toplog mleka
  • 1 mala kašiku meda
  • 20 gr svežeg kvasca

Sastojke pomešati i ostaviti da smesa naraste 15-20 minuta. Zatim dodati 1 žumance. Ponovo promešati da se ujednači smesa. Ovako dobijenu masku naneti na čistu, malo vlažnu kosu. Umotati peškirom. Ostaviti na glavi sat vremena, kosu zatim oprati vodom.Možete na kraju staviti i vaš omiljeni balzam.

Osim prirodnih maski, postoje i drugi proizvodi koje služe i imaju dejstvo za brži rast kose. Lečenje opadanje kose kod žena prirodnim šamponima, raznim maskama, uljima i sl.

2. Masaža glave

Zaštitite kosu praktikovanjem dnevne masaže glave, kako bi stimulisali vaše lojne žlezde i povećavali cirkulaciju krvi u kožu, kao i podsticaj koji ima na folikul dlake za rast. To možete raditi jednostavno sami kod kuće ili uz pomoć masažera za kosu.

3. Dubinsko pranje jednom nedeljno

Jednom nedeljno dubisnko pranje kose je ključ koji osigurava da vaša kosa ostane zdrava i hidrirana u hladnijim mesecima koji dolaze. Dubinsko pranje kose pomaže kod sprečavanja svraba, iritacije i viška gubitka kose tokom sezone.

4. Skraćivanje krajeva jednom mesečno

Skraćivanje krajeva kose uklanja oštećene, ispucale krajeve i pomaže kosi da ojača . Skraćivanje kose jednom mesečno, pomoći će vam ukloniti sve oštećene krajeve koji uzrokuju lomljivu, ispucalu i slabu kosu.

5. Pravilna ishrana

Iskoristite prednosti prirode tokom ovog perioda. Jedite hranu za zdrav rast kose, što će smanjiti gubitak kose. Neki proizvodi koji se preporučuju u sezoni ove jeseni: jabuke, školjke, kruške, bundeve, slatki krompir, repa, šipak, kivi i limun, kao i većina citrusa. Hrana bogata gvožđem (crveno meso, riba, jaja i morska hrana) i vitamina B (žitarice i masne ribe), tvrdi sirevi, voće i povrće trebalo bi da budu idealni sastojci za održavanje sjajne kose tokom cele godine.

6. Nemojte se nervirati često

Stres može uzrokovati povećano opadanje kose, kao što smo već pomenuli. Ali nemojte se brinuti – duboko udahnite, vežbajte redovno (joga ili meditacija), uživajte u aromaterapiji, smejte se, opustite se uz biljni čaj.

7. Veliki broj tretmana na kosi

Tretmani bogati aminokiselinama ojačavaju keratinsku strukturu folikula dlake, a tonik kose napravljen od regenerativnih koncentrata može smanjiti gubitak kose. Oba se mogu koristiti kao preventivna mera i mogu pomoći pri aktiviranju rasta kose.

8. Koristite dodatke ishrani

Dermatolozi i frizeri podjednako preporučuju uzimanje jednog ili dva tretmana prehrambenih dodataka barem tri meseca pre početka jeseni, a opet krajem novembra radi boljeg podnošenja sezonskih promena i izbegavanja gubitka kose. Proizvodi od vitamina i minerala, svi dodaci ishrani prodaju se i bez recepata.

9. Pravilno operite kosu i koristite tretmane sa eteričnim uljima

Važno je nastaviti hraniti i jačati kosu tako što ćete je prvo oprati mekanim šamponom koji ne sadrži sulfate i redovno ispirajte kosu u mlakoj vodi. Možete dodati esencijalne tretmane na bazi ulja za uravnoteženje niova keratina, koristeći eterično ulje limuna, na primer ako je kosa prilično masna i slaba.

10. Budite oprezni sa čestim tretmanima kose

Ukoliko prečesto fenirate vašu kosu, pogotovo, ako je vaša kosa prirodno kovrdžava ili tanka i lomljiva dlaka, tehnike kao što su feniranje i peglanje kose, mogu dovesti do značajnog gubitka kose, pa čak i uticati na smanjenje životnog ciklusa dlake. Probajte što manje da nanosite farbe, blanš i ostale jake tretmane na vašoj kosi tokom jeseni.