Avokado – voće koje može da uspori starenje mozga

pixabay.com
Avokado

Kada razmišljate o tome šta biste trebalo da jedete da biste usporili starenje mozga, većina ljudi pomisli na orahe, što je ispravno. Međutim nemaju samo orasi tu sposobnost. Avokado takođe može da uspori starenje mozga.

Istraživanje Univerziteta Tafts koje objavljeno u časopisu “Nutrients” razložilo je rezultate randomiziranog ispitivanja u kom su učesnici jeli avokado svaki dan tokom šest meseci. Na kraju ispitivanja, kod ispitanika je primećen povećan nivo luteina, što je povezano sa kognitivnom funkcijom i pamćenjem.

– Ovo istraživanje je veoma uzbudljivo i obećavajuće je kada je u pitanju zdravo starenje – kaže Kortni Blis, registrovani dijetetičar za Eat This, Not That.

Ona takođe dodaje da “kako naša populacija stari i obraća više pažnje na zdravlje, ovaj jednostavan dodatak ishrani može da bude odličan za sve uzraste”.

Trista Best, takođe registrovani dijetetičar, kaže da je avokado toliko koristan zbog količine magnezijuma koju sadrži.

– Magnezijum je vitalan za život jer se nalazi u svakoj ćeliji tela i važan je za obavljanje mnogih telesnih funkcija – kaže Best.

Ona dodaje da “jedan avokado sadrži skoro 60 miligrama magnezijuma, što je 15 odsto dnevne preporučene vrednosti ove hranljive materije”.

Best kaže da magnezijum “nije značajan samo za raspoloženje i kognitivnu podršku, već je značajan i za krvne sudove. On deluje kao vazodilatator, širi krvne sudove, što povećava protok krvi do mozga”.

Kada je u pitanju sastavljanje liste namirnica koje podstiču snagu mozga, namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline su generalno na samom vrhu, kaže Best.

Osim što je bogat magnezijumom, avokado je takođe bogat i omega-3 masnim kiselinama.

– Otprilike 60 odsto mozga je napravljeno od masti, a polovina te količine su masti tipa omega-3 – kaže Best.

Ona kaže da je “otkriveno da hrana bogata omega-3 masnim kiselinama može da pomogne u prevenciji kognitivnih bolesti poput Alchajmerove bolesti i sporog mentalnog opadanja. Mozgu su potrebne omega-3 masne kiseline da bi napravio nervne ćelije, koje su od vitalnog značaja za pamćenje i sposobnost učenja”.