Simptomi su slični prehladi: Kako da znate imate li buđ u kući?

Simptomi su slični prehladi: Kako da znate imate li buđ u kući? 1Foto: Shutterstock/Burdun Iliya

Iako vas većina simptoma može navesti da mislite da imate prehladu ili alergiju, stručnjaci upozoravaju da neki neobični znaci mogu ukazivati na to da ste bili izloženi buđi.

Naime, osim respiratornih problema, dokazano je da je izloženost buđi zapravo povezana sa ranom pojavom demencije i Alchajmerove bolesti, što je potvrdio i Majkl Rubino, stručnjak za buđ i kvalitet vazduha.

„90 odsto vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Svakog dana saznajemo nove stvari o tome kako naši domovi mogu uticati na naše zdravlje, ali svi znaci nekako vode do istog zaključka: ako želimo da poboljšamo svoje zdravlje, vazduh koji udišemo igra veliku ulogu“, rekao je on.

Možda ćete osetiti simptome slične alergijama

Dok su alergije sve češće, simptomi slični alergijama kao što su kijanje, kašalj, svrab očiju ili grla, začepljen nos, iritacija kože i osip takođe mogu biti rani znaci izloženosti buđi, upozorava Rubino.

Obično počinje neobičnim alergijama, a pacijenti primećuju da češće obolevaju, možda im je zapušen nos ili imaju simptome alergijskog tipa“, objašnjava on.

Možda imate problema sa disanjem

Prema izveštajima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, izloženost buđi takođe može izazvati simptome astme kao što su piskanje i otežano disanje.

Kada ste poslednji put čistili filter u mašini za pranje sudova? Evo kako da to uradite

Ovo može biti čest simptom izloženosti buđi, čak i kod onih koji nemaju sezonske alergije. Istraživanja takođe pokazuju da izloženost buđi može pogoršati postojeću astmu kod obolelih,piše IndexHR.

Možda ćete se osećati umorno

Rubino ističe da je osećaj iscrpljenosti i umora uobičajena posledica izloženosti buđi kod kuće. Studija iz 2013. objavljena u časopisu Tokins pokazala je da izloženost različitim vrstama plesni, posebno mikotoksinima koji se mogu razviti na hrani, kao iu toplim i vlažnim uslovima u kući, može izazvati osećaj hroničnog umora.

Možda počnete da zaboravljate stvari

Osim umora, izlaganje buđi takođe može uzrokovati da ljudi počnu zaboravljati iako ranije nisu imali problema sa pamćenjem. Naime, Rubino ističe da je to najčešće posledica zapaljenja koje telo doživljava kada je duže izloženo buđi.

„Počinjete da osećate probleme sa crevima zbog upale koju mogu da izazovu buđ i toksini. Upala creva može dovesti do upale mozga, što onda može izazvati čitav niz neuropsihijatrijskih simptoma“, dodaje on. Stručnjaci ističu i da je buđ iritantna za organizam, pa može izazvati inflamatornu reakciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article