Beli luk ima razna lekovita svojstva, a studije kažu da podiže i libido

pixabay.com

Ilustracija

Beli luk, kažu stručnjaci, može u telu da poveća nivo azotnog oksida, jedinjenja koje pomaže širenju krvnih sudova, što takođe potencijalno pomaže u poboljšanju erektilne funkcije.

Takođe se povezuje sa čitavim nizom zdravstvenih prednosti, a studije najviše ukazuju na to da pomaže u borbi protiv upala, da smanjuje nivo holesterola, i štiti od hroničnih bolesti. A čini se da ovaj popularni lek iz narodne medicine ima još jedan benefit – poboljšavanje seksualne funkcije, odnosno povećavanje libida.

Brojne studije na ljudima i životinjama otkrile su da određena jedinjenja pronađena u belom luku mogu da povećaju protok krvi i poboljšaju funkciju krvnih sudova, što naravno može da bude korisno i za lečenje seksualnih problema poput erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Istraživanje sprovedeno na 49 starijih muškaraca otkrilo je da erektilnu funkciju znatno poboljšava lek koji pored ostalog sadrži i odležani ekstrakt belog luka i ginsenga.

Osim toga, beli luk takođe može u telu da poveća i nivo azotovog oksida, jedinjenja koje pomaže širenju krvnih sudova, što takođe potencijalno pomaže u poboljšanju erektilne funkcije, ali stručnjaci oprezno ističu da je za takve sigurne tvrdnje ipak potrebno još studija.

Da li beli luk povećava plodnost kod muškaraca?

Osim povećanja protoka krvi, neke studije su otkrile da može da pomogne u poboljšanju plodnosti pa je tako jedna meta studija objavila da beli luk, verovatno zbog svojih antioksidativnih svojstava, pomože u povećanju proizvodnje semene tečnosti i povećanju nivoa testosterona.

U nedavnoj studiji na životinjama, S-alil cistein, jedinjenje pronađeno u belom luku, povećao je proizvodnju testosterona kod miševa, dok je druga studija na životinjama takođe pokazala da odležani ekstrakt belog luka može da zaštititi od promena u proizvodnji semene tečnosti i nivou testosterona prouzrokovanih hemoterapijom.

Ipak, i tu su, kažu stručnjaci, za sigurne tvrdnje potrebna dalja istraživanja.

Deluje i kao antioksidans

Antioksidansi ne samo da mogu da pomognu u zaštiti od hroničnih bolesti, već mogu da imaju ključnu ulogu u seksualnom zdravlju i plodnosti, a njima je bogat beli luk, kao i ekstrakt belog luka, pa oba mogu da pomognu organizmu da neutrališe štetna jedinjenja poznata kao slobodni radikali.

Studija sprovedena na 100 muškaraca koji su se lečili od neplodnosti dokazala je da uzimanje dodatka antioksidansa može znatno da poveća broj spermatozida, piše portal Healthline, prenosi Večernji.hr.

Read More