Kako se neguje kombinovana koža lica

Kombinovana koža je specifična. Često se brka sa drugim tipovima kože, pa se onda i pogrešno neguje. A kako je negovati ? Otkrićete ako nastavite da čitate.

Šta znači kada kažemo „kombinovana koža“?

Jedna od specifičnosti kože lica je da ima kombinovanu kožu. To nije karakteristika kože tela i zato je vrlo izazovna za negu. Bez dugih uvoda, preći ćemo odmah na stvar, pošto kombinovana ili kako je još zovu, mešovita koža, zaista iziskuje konkretnu priču i objašnjenja.

Kombinovana koža znači da je na nekim regijama lica koža suva, a na nekim delovima masna. Šta više, ne moraju da budu krajnosti u pitanju. Mešovita koža podrazumeva da na različitim regijama lica koža nije istog tipa.

Hajde da budemo još konkretniji. Tu se pominje famozna T-zona. Ona podrazumeva čelo, nos i bradu, kao regiju koja se poprilično razlikuje od ostatka lica. Razlika je u tom smislu što je koža na tim mestima najčešće masnija, ako ne i masna, a na ostatku lica suva.

Može biti i ovakve situacije, da je koža u T zoni normalna, a da je na obrazima izrazito suva.

Na kraju ćemo pomenuti i najmanje verovatnu mogućnost, da je T zona suva, a ostatak kože mastan. Kažemo najmanje verovatno, zato što je uglavnom situacija takva da se T zona izdvaja po pojačanoj masnoći.

Dovoljno informacija za početak?

Imamo ih još i i tiču se pravilne nege.

Karakteristike kombinovane kože?

Ono što najviše može da zbuni svakoga ko nije siguran koji je njegov tip kože jeste – da li je moja koža kombinovana ili masna?

Masno lice ćete prepoznati po tome što nije problematična samo ta zona, već i jagodice i obrazi zadaju puno muka i imaju masan sjaj.

Žene su najčešće zbunjene jer, po nekom nepisanom pravilu, oni koji imaju masnu kožu lica, imaju i masnu kosu. Određena količina sebuma koji se luči prelazi na deo šiški, odnosno, na prednji deo kose. Zaista to jeste čest slučaj, ali takođe može biti zastupljen isti slučaj ako imate kombinovanu kožu jer je T  zona, to jest zona čela masna, pa ta masnoća takođe može da se prebaci na kosu.

Verovatno vam se dešavalo da se super našminkate, lice izgleda fantastično, a onda vam nakon 2 sata šminka prosija na čelu, nosu i bradi. To znači da se vlasnica mešovite ili ako vam je draže, kombinovane kože i da se sa njom morate izboriti.

Ako vam je za utehu – većina nas ima baš ovakvu kožu.

Da li je dobro imati kombinovani tip kože?

Veoma nezahvalno pitanje.

Najbolje je imati normalnu kožu, koja neće iziskivati dodatnu brigu i neće biti izazova u njenom negovanju.

Možemo reći da je kombinovana koža druga po redu kada je u pitanju priželjkivanje, da li voleti ovakvu kožu ili ne.

Zašto nije loše imati mešovitu kožu?

Iako će njena nega biti malo izazovna, moraćete posebno da se brinete za posebne regije lica, ipak će ona što se tiče izgleda biti lepa, nesklona većim problemima. Svi problemi koji se mogu javiti, javiće se na tom središnjem delu lica. Obično će to biti neke bubuljice pred menstruaciju.

Iako traži tu kombinovanu rutinu (jer je kombinovana koža), ipak je teže smirivati suvo lice ili se pak boriti sa masnom kožom koja lako bukne u akne. Tako da, glas ipak za kombinovanu kožu, u odnosu na masno i na suvo lice.

Nina je imala masnu kožu sklonu aknama. Kažemo „imala“ , jer je njeno lice sada savršeno čisto i ne masti se mnogo, pa nema ni bubuljice i mitisere. Otkrila nam je njenu tajnu i kako je uspela da dovede kožu u balans. Otkrijte i vi! Njeno  iskustvo nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Sklonost kombinovane kože prema bubuljicama

Već vam je jasno iz prethodnih delova teksta da je najproblematičnija regija kombinovane kože u stvari T-zona, u koju spadaju čelo, nos i brada.

Upravo tu može se javiti sklonost ka različitim komedonima, u koje ubrajamo i akne i mitisere.

Nekomedogena kozmetika tu može i te kako pomoći da se smanje rizici koji se javljaju zbog otvorenih pora, o kojima će u nastavku biti više reči.

Sklonost ka aknama

U principu, mešovita koža manje je podložna bakterijakim aknama, nego masna koža. Akne se više javljaju na čelu, nosu i bradi .  Po prirodi stvari, ovo su i delovi koje najčešće dodirujemo rukama, tako da je širenje bakterija veoma prisutno.

Sklonost ka mitiserima

Češća je sklonost ka mitiserima kada je u pitanju kombinovana koža, nego što je slučaj sa aknama. Opet su pore za to najviše „krive”. Naime, kada pore nisu očišćene kako treba, sklone su tome da se napune sadržajem koji se tu zadržava i stvara mitisere.

Oni su najčešći na nosu, ali ih i te kako može biti na čelu i bradi. Tako da je kombinovana koža sklona mitiserima i njima se treba posebno pozabaviti.

Nikako ih ne smete istiskati sami, već naći način da se koža na tim delovima očisti adekvatno. A ako se i pojave mitiseri, onda ili idite kozmetičaru ili se potrudite sami da ih ne dirate dok se sami ne očiste. Tako ćete svakako učiniti usugu svom licu.

Pročitajte i ovaj tekst: Saznajte kako jednostavno ukloniti mitisere!

Kombinovana koža sa velikim porama

Ovo je veoma čest slučaj, da koža koja je kombinovana ima velike pore. To su one pore koje proizvode veliku količinu sebuma i koje su, u stvari, potencijalno opasne jer mogu da naprave ozbiljne probleme na koži.

Ono što možete da preduzmete povodom toga, a najkritičniji je nos, to je da kožu adekvatno negujete, odnosno, da pore na vreme čistite.

Pre svega, jutarnje umivanje. koje će zbog pora biti najbolje ako bude kombinacija tople i hladne vode. Prvo topla, pa hladna jer se pore zatvaraju i smanjuju kada su pod hladnom vodom. Sredstvo za umivanje je obavezno. Neka to bude neko neagresivno sredstvo, za osetljivu kožu.

Posle toga je neophodan odgovarajući tonik jer samo umivanje neće biti dovoljno da koža bude očišćena valjano. Nakon njega je neophodna krema da se pore popune i da prljavština ne bi mogla da prodre u donje delove.

Iako deluje komplikovano, nije ni malo. Ako ovo uvežbate i postane deo vaše rutine, završavaćete ovu obavezu za nekoliko trenutaka ujutru.

Popodnevna, tačnije večernja rutina čišćenja pora takođe ne bi trebalo da se preskoči. Obavezno ponovite dva koraka, umivanje i čišćenje lica. Što se kreme tiče, možda i ne morate da je stavljate svake večeri, pustite da vaša koža „diše”. I previše proizvoda ponekad može učiniti da se pore zapuše.

Kremu na područje velikih pora stavljajte i uveče kada primetite neki problem. Do tada, samo neka jutarnja rutina bude obavezna.

Da li je mešovita koža osetljiva?

Kombinovana koža može biti osetljiva u predelima gde je suva. Peckanje i zatezanje svojstvene su suvoći koju možete osećati na obrazima.

nega kombinovane kože

Osetljivost podrazumeva da ne smete kožu tretirati na bilo koji način i da joj ne smete menjati rutinu. Ono na šta je navikla i šta joj prija, to treba da bude osnovno što joj možete ponuditi. Osetljiva kombinovana koža reagovaće na bilo koji vid prljavštine koji se možda bude zalepio za lice.

Zato budite pažljivi u sprovođenju lične higijene, ali i u isprobavanju raznih kozmetičkih preparata. Vrlo, vrlo pažljivo, ako shvatite da ste osetljivi, onda se koncentrišite na što blažu, prirodnu kozmetiku. Možda čak i medicinsku kozmetiku, koja će u ove svrhe verovatno biti odgovarajuća.

Suva kombinovana koža sa pečatima

Ono možda najproblematičnije što može da se desi sa suvim delom vaše kože je to što suvi delovi, najčešće na obrazima, mogu imati posebno suve delove. Ti suvi pečati mogu biti mestimični i i te kako mogu otežavati negu.

Nekada se iza tih suvih delova krije i neko kožno oboljenje, neka dermatoza poput psorijaze ili ekcema.

Treba biti veoma obazriv kada je tretiranje tih delova u pitanju. Verovatno ćete morati da posetite dermatologa i da dobijete adekvatnu terapiju. Ovi delovi nisu pogodni za bilo kakvu kremu ili čistač lica. Biće potrebna neka mast, koju ćete koristiti parcijalno, zahvatajući samo suve delove.

Multimasking, kako ga popularno nazivaju u poslednje vreme, neophodan je kada imate ovaj vid problematične, kombinovane kože. Vama će i dalje ostati masna T-zona, a onda ćete i suve delove morati da podelite na delove koje treba posebno negovati.

Samo na ovakav način možete uspeti da svoju kožu lica održite dobrom i zdravom. Ne smete koristiti iste preparate, ali o tome više reči u nastavku.

Čišćenje mešovite kože

Morate imati različite preparate za različite delove lica, što može biti pomalo i zamorno, ali kao što rekosmo, ako uvedete neke stvari u rutinu, biće lakše.

Dakle, umivanje nekim sredstvom ujutru i uveče je obavezno. Pošto su neki delovi suvi, a neki malo masniji, najbolje da odaberete neku „čistilicu“ koja je za osetljivu kožu. Neku koja je blaga i koja je na biljnoj bazi, kako ne bi smetala nijednom delu vašeg lica. 

Posle toga sledi veoma važan deo, koji takođe treba redovno sprovoditi i ujutru i uveče, a to je čišćenje nekim mlekom ili losionom. Jako pažljivo pri ovom izboru. Za T zonu uzmite neku malo jaču stvar, koja će isušiti kožu i upiti višak sebuma. Losioni poput Doroslovca i klindamicina, dobri su u te svrhe. Čak otklanjaju i bubuljice.

Za obraze birajte neko blago i neutralno mleko za čišćenje, koje će vam samo osvežiti lice, a neće ga dodatno isušiti.

Ovi koraci su ključni da vaša koža bude zdrava. Možete s vremena  na vreme poprskati aktivni kiseonik na lice ili neku ružinu vodicu, za dodatnu blistavost.

Međutim, ako želite jedan proizvod za celo lice, onda salicilna kiselina i gore predloženi proizvodi mogu da budu previše isušujući za delove gde lice nije masno. Najbolje je onda naći preparat koji će kožu dovesti u ravnotežu. Takav jedan proizvod na biljnoj bazi je Aknolin tretman. Sadrži gel i losion koji deluju blago, postepeno ali efikasno. Čiste i uklanjaju bubuljice.

Nega kombinovane kože

Nega mešovite kože je vrlo izazovna. Ponekad morate koristiti i po  nekoliko krema, ako se regije mnogo razlikuju. Evo koji vam proizvodi trebaju:

Krema za kombinovanu kožu

U  predelu T – zone treba da bude krema koja će otklanjati masnoću i matirati lice. Dakle, neka krema za masnu kožu. Znate i sami koji delovi masne kože najčešće prosijavaju, njih ćete i mazati njome. Ostatak lica, ako je normalan, koristite neku blagu, hidrantnu kremu za negu. Ako je taj deo lica suv, onda je za vas krema za suvu kožu koja će dodati vlažnost. Izrazitouve delove mažite mastima i kremama po preporuci lekara.

Ako želite jedan proizvod za celo lice, obavezno prvo pročitajte ovaj vodič za kupovinu kreme za meštovitu kožu.

Imajte na umu da čak i masni delovi kože zahtevaju hidrataciju i ne preskačite kremu za lice. Izaberite

Piling za kombinovanu kožu

Treba da bude neki koji je blag i koji ćete malo agresivnije trljati na središnjem delu lica, koje je najmasnije i najproblematičnije. Delovi koji su suvlji, pilingom mogu biti tretirani blago i s vremena na vreme.Osetljivi i suvi delovi treba ne podnose previše grubo tretiranje, tako da o tome treba povesti računa. Sa druge strane, masna t zona, čelo nos i brada zahtevaju redovan piling.

Ovde saznajte kako možete napraviti neki od njih:

 12 načina da napravite prirodni piling za lice koje ćete obožavati

Maske za kombinovanu kožu

Takođe treba voditi računa o tome da na sredinu lica stavljate one maske koje prijaju masnoj koži, a sa strane, one koje su za suvu kožu. Takozvani multimasking, koji smo pomenuli .Postoji veliki broj maski koje možete napraviti i u svojoj kuhinji, a koje bi bile odgovarajuće za ove prilike. Probajte i ovde najbolje maske za masno lice koje možete koristiti za T – zonu.U obzir dolaze i peel off maske, ali samo na T – zoni.

Ulja za kombinovanu kožu

Ulja možete koristiti na delovima lica koji su suvi, jer njima i nedostaje masnoće. Najbolje je da to budu ulja koja su lagana, nekomedogena i koja koža lako upija bez dugorajnog sloja masnoće koji ostaje za njim. Preporuke može biti jojoba ulje, ulje koštica grožđa, bademovo ulje.

Ako je lice sklono aknama, onda na pojedinačne bubuljice možete staviti ulje čajevca ili lavande. Ipak, idealno je da imate neki gel za bubuljice na bazi bilja.

Puder za kombinovanu kožu

Ostavljen za kraj jer gradacijski igra zaista, ako ne i najvažniju, onda sigurno jako važnu ulogu u nezi. Da, rekli smo nezi lica, iako je deo šminke.Danas imate veliki broj vitaminskih pudera koje je sasvim poželjno koristiti, suprotno nekadašnjem ubeđenju da šminka stvara nepravilnosti. Pošto je situacija sa mešovitom kožom takva kakva jeste, najbolje bi bilo da koristite mat pudere.

Evo i zašto: Mat puderi sakupljaju masnoću, odnoso sebum i čine da ne sijate previše na delovima gde je neophodno. S druge strane, mnogi od njih imaju negujuće efekte, tako da oni neće smetati ni suvljim delovima vašeg lica. Naprotiv, veoma će im prijati.Krajnji izgled biće zadovoljavajući za vas.

Zapamtite samo da nikako ispod pudera ne smete prikrivati nepravilnosti svog lica, već morate da se pozabavite njime po pitanju kvaliteta kože. A puder će svakako prekriti sitne nedostatke.

Ako se pažljivo posvetite kombinovanoj koži lica, ona može biti vrlo zahvalna i izgledaće sjajno! Zato joj pružite pažnju onako kako zaslužuje.

Read More