Beograd kao Avganistan – nelegalna gradnja glavni problem

Beograd kao Avganistan - nelegalna gradnja glavni problem 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Redakcija “Malog žurnala“ pre 110 godina upozaravala je “beogradsku opštinu“ na ono što je i danas jedan od glavnih problema ovog grada – nelegalnu gradnju.

Naime, redakcija “Žurnala“ upozorava da i ako Beograd ima “svoj veliki inžinjerski otsek“, i pored toga što postoji tačan plan grada, u Beogradu se otpočinje podizanje objekata mimo zakona i nadzora.

Navode da onaj ko u to ne veruje – treba samo da ode “više smederevskog đerma“ i da pogleda zidanje objekata, za koje u “Žurnalu“ pišu da su “ćumezi“ koji pripadaju Avganistanu, “gde još pojma nemaju o regulaciji ulica i načinu podizanja građevina.

Situaciju u tom delu grada opisuju kao “vašar bez ikakvog reda i regulacije“, jer su neke kuće okrenute ka severu, druge ka zapadu, a treće prema istoku.

Problem je, ukazuje ovaj dnevni list, u tome što niko ne kontroliše ovu gradnju, a opština, po rečima jednog od građana koji su svoju kuću tu izgradili, nema mehanizme da gradnju spreči, već one koji grade samo kažnjava sa 50 dinara.

Beograd kao Avganistan - nelegalna gradnja glavni problem 2
foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Pogubnost takve politike se ogleda u tome što će se u Beogradu i u narednom periodu podići isti takvi neregulisani krajevi, čije će regulisanje biti veoma skupo i teško.

Mali žurnal“ apeluje na institucije da pomoću svojih inžinjera regulišu ovaj novi kraj Beograda i da zabrane dalju nelegalnu gradnju. Institucije pozivaju i da narede rušenje nelegalnih objekata onima koji su te objekte gradili.

Pažnju skreću i nadležnim odbornicima da što pre spreče ovu “rđavu praksu“ koja koriste samo pojedincima, a Beogradu nanosi štetu.

“Međutim opšti interes preči je od posebnog“, zaključuje “Žurnal“, a čini se da potpuno ista rečenica ne bi bila na odmet kao poruka i današnjim gradskim vlastima, s obzirom na i dalje neregulisani problem divlje gradnje.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Original Article