Bez tegoba u trudnoći: Kako da ublažite jutarnje mučnine

Mučnina tokom prva tri meseca trudnoće ne zabrinjava previše buduće mame, ali im svakako stvara veliku nelagodnost. Pojedite koricu hleba pre nego što ujutru ustanete iz kreveta, a tokom dana, kad osetite mučninu, grickajte kikiriki ili krekere.

Još uvek se ne zna šta tačno izaziva odbojnost prema nekoj vrsti hrane u organizmu trudnice, ali stručnjaci kao najlogičnije objašnjenje navode promene u nivou hormona (humani korionski gonadotropin) u krvi. On deluje na žuto telo, reguliše rad estrogena i progesterona, sprečava menstruaciju, te održava trudnoću. Njegova količina se na svaka tri dana uveća za preko dva puta. Visok nivo ovog hormona preterano stimuliše centre za mučninu u mozgu, koji takođe ubrzavaju potrošnju šećera u krvi, a to i pokreće osećaj gladi i mučnine.

UMIRITE ŽELUDAC

Neredovna i nezdrava ishrana, previše slatkiša, masnih jela i mesa takođe mogu da izazovu napade mučnine zbog preteranog lučenja želudačne kiseline. Da bi ste olakšali sebi, poslužite se malim trikom. Pojedite koricu hleba pre nego što ujutru ustanete iz kreveta, a tokom dana, kad osetite mučninu, grickajte kikiriki ili krekere. Ovo će „usisati“ višak stomačne kiseline. Jedite sveže voće, kuvano povrće – Jedite u malim obrocima, ali češće
– Izbegavajte masnu hranu
– Pijte dosta vode, limunadu, sok od pomorandže
– Uzimajte vitamin B6
i mlečne proizvode. Hrana bogata belančevinama uspešno suzbija mučninu. Pijte ceđene sokove od pomorandže i biljne čajeve, ali između obroka, nikako tokom jela, jer će vam to stvoriti osećaj nadutosti.

NADOKNADITE VITAMINE

Ako su mučnine često praćene povraćanjem, uzimajte vitamine i minerale predviđene za trudnice. Nemojte da ih pijete na prazan želudac, jer većina ovih preparata sadrži gvožđe koje je „teško“ za želudac. Vitamin B6 u određenoj dozi takođe može olakšati tegobe. Druge lekove protiv mučnine uzimajte samo ako vam ih prepiše lekar.
Pored kreveta uvek držite vlažnu krpu i stavite je na oči ili čelo kad osetite da vam nije dobro. Nosite sa sobom pepermint ili mentol bombone, one će umiriti mučninu.