Zamke lekova protiv anksioznosti

Neki od najpopularnijih lekova protiv anksioznosti mogu da dovedu do zavisnosti, zbog toga što imaju sličan mehanizam delovanja kao heroin ili marihuana. Naučnici tragaju za jedinjenjem koje bi moglo da spreči napade panike, a ne bi imalo neželjena dejstva dosadašnjih lekova protiv anksioznosti.
„Valijum i njemu srodni lekovi koriste iste „puteve nagrade u mozgu kao i heroin i marihuana, što može da dovede do zavisnosti, upozorio je tim švajcarskih i američkih stručnjaka.
Oni se zalažu za iznalaženje alternativnih lekove protiv anksioznosti, koji ne bi mogli da izazovu zavisnost pacijenata, prenosi Rojters.
„Valijum, kao i „ativan, „ksanaks i slični lekovi iz grupe benzodiazepina deluju smirujuće, jer na isti način kao i navedene droge podstiču aktivnost neurotransmitera pod nazivom gama-aminobutirična kiselina (GABA).
Na taj način se aktivira dopamin, poznat i kao „hormon zadovoljstva.
Lek „valijum kompanije „Roš (poznat i pod generičkim imenom „dijazepam) je najpoznatiji iz klase benzodijazepina, koja još od 1960-ih dominira svetskim tržištem medikamenata protiv anksioznosti.
Švajcarsko-američkom studijom je utvrđeno da benzodijazepini izgleda deluju tako što se vezuju za određeni deo GABA, koji stručnjaci nazivaju „podjedinicom alfa1 GABA receptora tipa A.
Kada bi se razvili slični benzodijazepini, koji bi se vezivali za neki drugi deo GABA, moglo bi da se zadrži povoljno dejstvo tih lekova, ali bez stvaranja zavisnosti, napominje međunarodni tim stručnjaka.
Jedna nedavno objavljena studija je pokazala da su osobe s višom koncentracijom dopamina u mozgu sklonije da stvore zavisnost od hemijskih supstanci.
Farmaceutske kompanije godinama nastoje da proizvedu benzodijazepine nove generacije, koji bi imali selektivnije dejstvo i ne bi dovodili do neželjenih propratnih pojava, ali su dosad imali slabe rezultate.
Nemački istraživači su, istina, prošle godine objavili da su „na tragu jedinjenju koje bi moglo da spreči napade panike, a ne bi imalo neželjena dejstva dosadašnjih lekova protiv anksioznosti.
Kompanije „Merk je 2003. morala da napusti rad na potencijalnom leku protiv anksioznosti, poznatim kao „GABA alfa2/alfa3 jer su rezultati druge faze kliničkih ispitivanja bili nezadovoljavajući.