Bezbolni test otkriva bakteriju

Upoređujući je sa gastroskopijom koja je neugodna i neprijatna, UBT metoda je bezbolna, brza i 99 odsto efikasna zbog čega je nazivaju zlatnim standardom • Reč je o tableti koja se popije, raspada se i rastura u roku od dva minuta od dospevanja u stomak Za Vesti piše profesor Medicinskog fakulteta u Stokholmu dr Per Helstrom i hemičar Instituta Karolinska

Zabluda i u naučnim krugovima je bilo, moguće da će ih biti i ubuduće. Zabluda i krivo postavljenih teorija ima i u savremenoj medicini. Jedna, koju je pre mnogo godina svetska zdravstvena zajednica prihvatila trajala je sve do današnjih dana. Reč je o tradicionalnom shvatanju da su stvoreni želudačni i dvanaestopalačni ulkusi, poznatiji u narodu kao čirevi ili grizlice, isključivo psihosomatske prirode. Povezivani su sa izrazitim karakteristikama ličnosti, načinom života i stresom. Verovalo se da su ovim oboljenjima ipak najpodložnije osobe emotivne naglašenosti, osetljive osobe, pa zbog toga čireve nije bilo moguće izlečiti.
Kako je i kada to tradicionalno medicinsko shvatanje odbačeno?
Zahvaljujući dvojici švedskih naučnika, Beriju Maršalu i Robinu Vorenu, svetska medicina odbacila je dosadašnju tvrdnju lekara da su čirevi na dvanaestopalačnom crevu i želucu u stvari psihosomatska tvorevina. Dvojica pomenutih stručnjaka, posle 20 godina istraživanja, dokazala su da čireve na tim lokacijama izaziva bacil, nazvavši ga helikobakter pilori, a potom su otišli i dalje. Stvorili su jednostavnu neinvazivnu i bezbolnu metodu otkrivanja te bakterije, a zatim odredili antibiotike pomoću kojih se ona uništava. I otkriće bakterije i stvaranje nove dijagnostičke metode Svetska zdrvstvena organizacija nazvala je revolucionarnim i odmah ih kandidovala za Nobelovu nagradu. Prošle godine Maršalu i Vorenu dodeljena je Nobelova nagrada.

U čemu se sastoji to njihovo revolucionarno dijagnostičko otkriće?
U jednostavnosti, u lakoći korišćenja i rukovanja, u vremenskoj uštedi, ali i u jednostavnosti lečenja. Ta metoda se naziva UBT (Urea Breath Test), inače bezbedan test na bacil helikobakter pilori. UBT koristi za dijagnozu ureu označenu neradioaktivnim izotopom (13C). U stvari, reč je o tableti koja se popije, raspada i razlaže u roku od dva minuta od dospevanja u stomak. Dakle, reč je o vrlo efikasnom testu, jer višestruko skraćuje vreme postavljanja dijagnoze. Ova test metoda u otkrivanju helikobakter pilori u gastrointestinalnom traktu UBT zasniva se na činjenici da je ta bakterija metabolički aktivna. Bakterija koristi ureu iz tablete koja se (urea) metaboliše u amonijum i ugljendioksid koji se izdiše. E, ta količina izdahnutog ugljendioksida daje meru prisustva bacila helikobakter pilori u gastrointestinalnom traktu. Ukoliko je označena vrednost izdahnutog ugljendioksida mala, ovog bacila nema u organizmu, u suprotnom ima ga.
Da li je metoda UBT skupa?
Upoređujući je sa gastroskopijom koja je veoma neugodna i veoma neprijatna, UBT metoda je jeftina i 99 odsto efikasna i zbog toga je u zapadnoj medicini nazvana zlatnim standardom, jer između ostalog određuje prisustvo žive i metabolički aktivne bakterije u organizmu čoveka.

Kako se upotrebljava UBT metoda u dijagnostikovanju bacila helikobakter pilori?
Proces uzimanja uzorka ima tri jednostavna koraka. Prvo, koristeći plastičnu cevčicu, pacijent izdahne uzorak vazduha u dve epruvete sa plavim zatvaračem. Zatim proguta tabletu, a posle deset minuta pauze pacijent izdahne uzorak vazduha u druge dve epruvete sa crvenim zatvaračima. Epruvete se sa kartonom pacijenta odmah šalju u određene laboratorije. Ukoliko se laboratorije nalaze u drugim mestima, epruvete se mogu slati i poštom, a rezultati se dobijaju za nekoliko dana.

Kako helikobakteri pilori dospevaju u pluća, a zatim u epruvetu?
Treba znati da se uzorak izdahnutog vazduha uzima na prazan stomak, a pre davanja UBT tablete od pedeset miligrama koja se odmah raspadne, a urea se razlaže. Ta urea iz tablete, u prisustvu helikobakter pilori posredstvom enzima ureaze, koji proizvodi helikobakter pilori, razlaže se na ugljendioksid i amonijak. Preko izotopa pilori se putem krvi dovode do pluća, a izdahom stižu do epruveta. I kada se utvrdi prisustvo bacila helikobakter pilori, lekar pristupa određivanju terapije, pacijentu određuje antibiotike koji u roku od šest meseci u potpunosti eliminišu prisustvo pilori bakterije, a time i izlečenje od čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu.