Suplementi koji pomažu kod prehlade i gripa

Ukoliko vas obori grip ili vas muči prehlada možete da se opredelite za jedan od brojnih suplemenata iz apoteke. Bitno je da pažljivo pročitate uputstvo, pravilno ih dozirate a suplementi koji pomažu su:

Vitamin C

Vitamin C pomaže imunom sistemu stimulšući anti-tela i bela krvno zrnca u borbi protiv virusa.Vitamin C u kombinaciji sa vitaminom E je još delotvorniji, jer u sprezi s njimnajbolje funkcioniše.

Cink

Cink je mineral koji je neophodan za mnoge enzimske reakcije koje se odvijaju u svim ćelijama. Kao vitamin C, vitamin E učestvuje u stvaranju belih krvnih zrnaca i njihovoj aktivaciji. U sprezi sa drugim anti-oksidansima kao što je selen utiče na ublaživanje simptoma kod gripa.

Vitamin A – potstiče imuni sistem u borbi protiv gripa. Kversin – koji se prirodno nalazi u kori jabuke i crvenom luku štiti pluća tokom gripa a može se naći kao sastavni element nekih suplemenata.

Selen je antioksidans koji ima intenzivno dejstvo u kombinaciji sa cinkom i deluje na ublažavanje simptoma gripa.

Uopšteno o ishrani tokom gripa – tokom gripa treba da jedete što više voća i povrća i pijete puno tečnosti.

Grip možete sprečiti ukoliko preventivno uzimate vitamin C, pijete dosta tečnosti jer hidrirane membrane ćelija bolje odoljevaju virusima, redovno perete ruke, jedete dosta povrća i voća koje sadrže minerale, vitamine i antioksidanse koji povoljno deluju na zdravlje i čine vas otpornijim na viruse.