Bila MIS JUGOSLAVIJE i odbila je HOLIVUD, ljubila je Šotru i HIPNOTISALA LEPOTOM, a onda je iznenada sebi oduzela život

Životne priče

Nikica Marinović je bila najuspešnija Mis u istoriji Jugoslavije. Njena lepota je bila retka, prirodna i nestvarna, a bez holivudske karijere i titule Mis sveta je ostala jer je pričala ono što misli.

Izvor: Glossy  |  

Foto: Profimedia (Nikica Marinović je druga sa desne strane)

Foto: Profimedia (Nikica Marinović je druga sa desne strane)

.

Rođena je u Rijeci dubrovačkoj 1947. godine, u siromašnoj porodici domaćice Drage i ribara Perice Marinovića.

Manekenska karijera joj se dogodila sasvim slučajno

.

Nakon što je organizaciju izbora za Mis preuzeo nedeljni „Bazar“, glavna urednica Zorica Mutavdžić nije bila oduševljena kandidatkinjama, pa je rešila da potraži anonimne devojke za ovo takmičenje.

Kada je srela Nikicu Marinović, tadašnju učenicu dubrovačke Ekonomske škole, čvrsto je odlučila da je ubedi da učestvuje na izboru, toliko da je lično razgovarala s njenim konzervativnim roditeljima i tadašnjim dečkom Vladom Raspudićem.

Dogovor je postignut, a Nikica je postala Mis Jugoslavije i uputila se u London, na izbor Mis sveta. Tamo je zvanično postala najlepša Evropljanka 1966. godine, budući da je zaueta mesto druge pratilje, odmah iza Indijke Reite Farije.

Jugoslovenski mediji su dočekali ovu vest s oduševljenjem, ali i uz malo gorčine — verovalo se da je indijska predstavnica pobedila jer je rekla da bi, u slučaju svog trijumfa, odmah otputovala u Južni Vijetnam u posetu američkoj vojsci. Nikica je, s druge strane, odgovorila da, kao Jugoslovenka, ne odobrava rat u Vijetnamu, pa su mnogi verovali da Marinovićeva nije mogla da pobedi jer je dolazila iz komunističkog evropskog bloka.

Nikičin uspeh je bio ogroman i niko ga nije ponovio decenijama

.

Mnogi su bili očarani lepotom ove Jugoslovenke, a među njima i režiser Roberto Roselini, koji joj je ponudio ulogu u jednom svom filmu. Na njegovo iznenađenje, Nikica je bez dvoumljenja odbila ovu rolu jer je verovala da nema talenat za glumu.

Po povratku u Jugoslaviju, ova lepotica je uspostavila saradnju sa čuvenim Aleksandrom Joksimovićem, jednim od najvećih imena u svetu mode tadašnje Jugoslavije.

Život je nastavila u Beogradu, gde je upoznala 10 godina starijeg reditelja Vuka Vuču, koji je postao njen prvi suprug. S njim je dobila sina Đorđa, koji danas živi u Americi, gde radi kao arhitekta. Ipak, ovaj brak trajao je svega nekoliko godina.

Kada je 1972. godine u Zagrebu snimala emisiju „Koraci noći“, upoznala je srpskog reditelja Zdravka Šotru, koji je bio 14 godina stariji od nje. Ubrzo mu je rekla „da“, a par je dobio sina Marka. Međutim, ni ovoj ljubavi se nije dalo da opstane, pa su se Zdravko i Nikica razveli 1980. godine.

„Nisam se ja prvo zaljubio u prvu pratilju Mis sveta, pa je zvao na snimanje. Zaljubio sam se na snimanju. Okolina je na mene bila ljubomorna zbog Nikice. Svašta su mi govorili. Teško je, naime, očuvati intimu umetničkog braka, a oni malobrojni koji su uspeli su imali dovoljno pameti. Ja je nisam imao i zbog toga mi je jako žao“, rekao je Šotra jednom prilikom.

Posle dva razvoda, Nikica je ostala sama sa sinovima i rešila da se povuče iz manekenstva i posveti privatnom biznisu. Otvorila je butik u centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici, a on je navodno bio izuzetno popularan, ne samo zbog odeće već zato što su ljudi dolazili da bi se divili uživo Nikičinoj lepoti.

Sve ređe se moglo čuti ime Nikice Marinović, a navodno se ona za to vreme borila s teškom depresijom. Imala je sve manje kontakta s prijateljima, a teško joj je pao raspad Jugoslavije i rat u Hrvatskoj. Navodno je posećivala psihijatrijske klinike i pokušavala da se oporavi, a poslednji put je u Dubrovniku bila 2005. godine, iako se navodno nikome u gradu nije javila.

Za nju se ponovo čulo tek 11. novembra 2008. godine, kada je pronađena u svom stanu u Beogradu bez znakova života, u 62. godini. Prema pisanju medija, Nikica je sebi oduzela život. Iza sebe nije ostavila oproštajno pismo, pa ni danas nije poznato kako je došlo do to tragičnog ishoda.

Read More