Bojana je skinula 100 kilograma nakon godina borbe: ‘Tek sam nedavno shvatila što trebam’

Autor: F.F

Pretilost je postala globalni problem javnog zdravlja, a statistike pokazuju da sve veći broj mladih osoba vodi bitku s kilogramima. U današnjem modernom društvu, gdje su brza hrana i sjedilački način života postali svakodnevica, sve je teže održavati zdravu tjelesnu težinu. Posljednjih godina zabilježen je značajan porast broja pretilih adolescenata i mladih odraslih, što sa sobom nosi brojne zdravstvene i socijalne izazove.

Jedan od ključnih čimbenika koji doprinosi ovom trendu je promjena u prehrambenim navikama. Brza hrana, bogata kalorijama, mastima i šećerima, lako je dostupna i često jeftinija opcija u usporedbi sa zdravim, domaćim obrocima. Osim toga, suvremeni način života često je obilježen nedostatkom fizičke aktivnosti. Mladi provode sve više vremena pred ekranima – bilo da se radi o računalima, pametnim telefonima ili televizorima – što dodatno smanjuje njihovu razinu tjelesne aktivnosti.

Pretilost u mladosti može imati ozbiljne dugoročne posljedice na zdravlje. Osobe koje su pretile imaju veći rizik od razvoja kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i problema sa zglobovima. Osim fizičkog zdravlja, pretilost može negativno utjecati i na mentalno zdravlje, uzrokujući nisko samopouzdanje, depresiju i anksioznost. Društvena stigmatizacija i diskriminacija s kojima se pretili mladi često susreću dodatno pogoršavaju ove probleme.

Foto: Unsplash, Ilustracija

Prekrasna priča

Međutim, unatoč svim izazovima, postoje inspirativne priče ljudi koji su se uspješno borili s pretilošću i uspjeli promijeniti svoj život. Jedna od tih priča je i ona Bojane Jazbinšek, koja je smršavila 100 kilograma, pokazujući nevjerojatnu odlučnost, snagu volje i ustrajnost. Njezin put nije bio lagan, ali je dokaz da je uz pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i podršku moguće postići velike promjene, piše PomakniGranice.hr.

Bojana je rođena u Zagrebu, a trenutno živi u Švedskoj, Stockholmu. Za PomakniGranice.hr ispričala je kako je cijeli život vodila bitku s kilogramima. Kasnije je zatražila pomoć osobnog trenera, a u tom trenutku imala je 180 kilograma: “Ja sam ‘work in progress’, svaki dan radim na sebi, a mršavljenje je proces s usponima i padovima”, počela je.

“Kada su me kao dijete vodili liječnicima, uvijek su govorili da imam previše kilograma. U jednom trenutku sam bila na nekoliko bolničkih dijeta, ali to su bile potpune pogreške jer nitko u bolnici nije podučio moje roditelje kako se pravilno hraniti. Taj sustav je bio neuspješan. Tek sam prije nekoliko godina shvatila da dijeta nije rješenje, već da je potrebna cjelovita promjena načina života”, priča Bojana.

Mnogi smatraju da je ova hrana zdrava, a stručnjaci tvrde: ‘Ona nam skraćuje život’

Borila se s tim od djetinjstva

Otkrila je kako je djeca nisu zadirkivala jer nikada nije pokazivala drugima da joj njezina debljina smeta. Ističe kako se na različite načine borila s ovim problemom, ali je uvijek gomilala kilograme.

“Sve se probudilo u pubertetu, kada su se uključili hormoni i emocije, iz godine u godinu, rasli su i moji konfekcijski brojevi. Imala sam vrlo nisku razinu željeza u krvi i borila se s anemijom zbog obilnih menstruacija. Nikad nisam imala dijabetes, a nalazi štitnjače su mi uvijek bili na gornjoj granici normale. Najviše me mučila psorijaza koja je zahvatila sve zglobove i mnoge dijelove tijela. Uz to, imala sam i kontaktni dermatitis koji se pojavljivao na koži ruku”, prisjeća se Bojana.

Ispričala je kako je pronašla osobnog trenera koji pak nije imao iskustva u radu s ljudima koji su imali takav značajan višak kilograma. Otkrila je kako su joj treninzi bili iznimno iscrpljujući, a prehrana previše restriktivna. Iako je izgubila 40 kilograma u tom periodu, nije se osjećala dobro, doživjela je ‘burnout’ i bila konstantno iscrpljena.

Foto: Privatna arhiva/PomakniGranice.hr

‘On mi je spasio život’

“A onda je došla pandemija koronavirusa. Prije toga sam uz pomoć trenera dosegla težinu od oko 130 kilograma, no nakon pandemije imala sam 180 kilograma. Tijekom nekoliko godina, jednostavno se nakupilo. Jednog dana u siječnju 2022., vratila sam se s posla i kao obično, sjela za računalo da pregledam Facebook. Slučajno sam naletjela na profil trenera Martina Jovanovića. Pomislila sam da izgleda kao dobar trener, ali planirala sam mu se javiti tek nakon zime, možda za nekoliko mjeseci”, smije se Bojana i kaže da je smišljala izlike, no ni sama ne zna što ju je potaknulo da ipak klikne i odmah mu se javi.

Otkrila je kako su se čuli već drugi dan te kako mu je rekla svoje uvjete: Nije htjela gladovati te je htjela treninge intenziteta koji joj omogućuju da tog dana poslije može u šetnju ili na kavu te prehranu koju mogu pratiti bez kupovanja dodataka prehrani. U početku je vježbala od doma jer je osobama od 180 kilograma teško raditi u teretani, a potom je zaključila: “On mi je promijenio život.”

Za ovaj med tvrde da je 50 puta moćniji od običnog: Iznimno je zdrav, a košta kao suho zlato

“Dao mi je smjernice, a posebno me iznenadilo što me pitao što volim jesti, imam li alergije i druge zdravstvene probleme. Nitko me to prije nije pitao. Poslala sam mu popis namirnica koje volim i onih koje mi uzrokuju nadutost ili druge tegobe. Sastavio je fleksibilan jelovnik u koji sam mogla uključiti kombinacije hrane po svojoj želji. Najviše me iznenadila količina mesa u jelovniku. Uvijek sam mislila da meso deblja, ali sada sam ga počela jesti u velikim količinama”, priča Bojana.

U početku je radila isključivo vježbe s vlastitom težinom, a kasnije je počela trenirati i u teretani. Pazila je što jede i koliko, šetala je na slobodne dane te je otkrila kako je u tjednu znala skinuti i do osam kilograma! Ona nakon svega skromno poručuje: “Mislim da nisam napravila ništa veliko ni posebno što netko drugi ne bi mogao”.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More