BOLEST KOJA NE BIRA: Kako možete prepoznati imate li parodontozu?

STOMATOLOGIJA

+
AAA

BOLEST KOJA NE BIRA: Kako možete prepoznati imate li parodontozu?

Autor: Matea Sušac

Parodontoza je nekima u potpunosti nepoznat pojam, a riječ je o jednoj od najraširenijih kroničnih bolesti u svijetu. Često se navodi i podatak da je ona šesta najčešća bolest osoba odrasle dobi. Svjetski podaci jasno kazuju da je riječ o bolesti koja “ne bira”.

Čak 8 od 10 osoba iznad 35. godine života ima neki od problema vezanih za bolesti zubnog mesa, a 11% osoba na svijetu pak ima uznapredovali oblik ove bolesti, što je preko 700 milijuna ljudi diljem svijeta.

Riječ je o kroničnoj upalnoj bolesti zubnog mesa i tkiva koje podupiru zub i održavaju ga u kosti. To što je “kronična” znači da je dugog tijeka trajanja.

Što se tiče upale, upala zahvaća zubno meso koje vidimo golim okom, ali i dublje dijelove tkiva. Kroz dugi niz godina ta upala dovodi do gubitka kosti oko zuba što može rezultirati klimanjem zuba i, konačno, njegovim ispadanjem i gubitkom.

Koji su prvi znakovi parodontoze?

Znakovi i simptomi parodontoze uključuju:

-svijetlo crvene ili purpurne desni
-desni koje se povlače od vaših zubi zbog čega vaši zubi izgledaju veće nego inače
-razvija se novi prostor između zubi
-gnoj između zubi i desni
-loš zadah te loš okus u ustima
-promjene u zagrizu
-natečeni desni

Najbitnije je da takve simptome počnete liječiti na vrijeme. U suprotnome bolesti desni mogu uzrokovati ozbiljne infekcije koje dovode do ispadanja zubi ili gubitka koštane strukture koja podržava zube. Danas je parodontoza vrlo raširena bolest i smatra se najčešćim uzročnikom ispadanja zubi kod starijih osoba.

Zna li se koji je uzrok ove parodontoze?

Hrvatski specijalista parodontologije, dr. Gorana Jovičevića otkrio nam je sve o ovoj bolesti, pa tako i uzroke. Naime, uzrok parodontoze su bakterije, iako mnogi drugi faktori mogu doprinijeti nastanku i brzini napredovanja bolesti.

Liječenje se temelji na uklanjanju uzroka, dakle djelovanjem na bakterije, uklanjanjem bakterijske naslage i kamenca koji se nalazi iznad i ispod zubnog mesa. Iznimno je važna i naša uloga u liječenju – održavanje oralne higijene kod kuće, prema uputama prilagođenim svakom pacijentu i njegovom specifičnom stanju.

Genetika ima važnu ulogu u tome koliko će netko biti podložan razviti parodontozu, ali nažalost na genetiku danas još uvijek ne možemo utjecati. S druge strane, pušenje i šećerna bolest direktno utječu na parodontozu!

Pacijenti koji puše ili imaju šećernu bolest često imaju uznapredovaliji oblik paradentoze, ali i slabije reagiraju na terapiju! Zato posao liječnika nije samo ono što čine u ustima, već i razgovor i suradnja s pacijentom, kako bi se vidjelo na koji način pacijente mogu poduprijeti u zdravim odlukama i promjenama u njihovom životu.

Koje mjere prevencije mogu spriječiti parodontozu?

Za prevenciju parodontoze ključna je suradnja pacijenta i stomatologa. Redoviti preventivni pregledi ne bi se trebali preskakati. Uklanjanje naslaga na kontrolnim pregledima je, naravno, važno, ali je još bitnija procjena trenutnog stanja u ustima! Ako neki od neželjenih procesa i krene, bilo da je riječ o parodontozi ili karijesu, redovitim pregledima se pravovremeno mogu uočiti i, po potrebi, liječiti.

Mislim da pacijenti sada već itekako shvaćaju koliko je važna i njihova uloga u prevenciji parodontoze, i to održavanjem pravilne i redovite oralne higijene. Svjesni su da se jednim profesionalnim čišćenjem ne može zanemariti svakodnevna briga o zdravlju tijekom perioda od 6 mjeseci, koliko obično prođe među dva kontrolna pregleda.

Na koji način je parodontoza povezana s ostalim bolestima?

Često nam se čini logično da su, budući na to da parodontoza zahvaća zubno meso, i negativne posljedice parodontoze ograničene lokalno, na usnu šupljinu. Brojni parodontolozi kontinuirano rade na podizanju svijesti o posljedicama bolesti na zdravlje cijelog organizma!

Usta su nam prepuna bakterija, iako bolesti usne šupljine, poput karijesa i parodontoze, uzrokuje zapravo veoma mali broj tih bakterija.

Te iste bakterije mogu ući u krvotok kroz krvne žile tkiva oko zuba i uzrokovati promjene i bolesti udaljenih organa i organskih sustava. Tako danas znamo da je parodontoza povezana s bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom, plućnim oboljenjima, reumatoidnim artritisom, pa čak i Alzheimerovom demencijom!

Održavanjem zdravlja zubnog mesa, dakle, činite dobro i za vaše cijelo tijelo!

NARODNA MEDICINA: Namirnice koje vam mogu suzbiti parodontozu

Za razliku od klasične medicine, narodna medicina je od pamtivijeka odlično alternativno rješenje kojem se možete okrenuti.

Različite namirnice vam mogu pomoći da suzbijete simptome parodontoze:

ČEŠNJAK – uvijek pomaže kod upala jednako kao i kod upaljenih crvenih desni. Češnjak možete slobodno izgristi pa ga ispljunite, ili progutajte.
ALOA VERA GEL – ovaj gel je odličan za otečene desne jer biljka ima svojstva u sebi koja hlade. Samo stavite malo gela i utrljajte na desne.
SODA BIKARBONA – odlična je protiv kandide i gljivica, a možete ju koristiti i za paradontozu. Samo u mlaku vodu stavite žlicu sode. Promućkajte usta sa sodom, pa ispljunite.
ČAJ OD KADULJE – najstariji medicinski recept za rješenje upala. S njime isto možete promućkati usta, pa ispljuniti.
VITAMIN C – možete pojesti voćke koje ga sadrže poput citrusa, kivija, bobičastog voća, ili povrće poput rajčice i špinata.

Autor:Matea Sušac

ZADNJE VIJESTI


STOMATOLOGIJA

BOLEST KOJA NE BIRA: Kako možete prepoznati imate li parodontozu?


ZLATA VRIJEDNO VOĆE

ČUDO ZA KOŽU: Ne bacajte prezrelu bananu, brzo i učinkovito čisti kožu od prištića, ravna bore i otklanja alergijske reakcije


BOLEST STARIJE POPULACIJE

KOLIKO PUTA STE ČULI ZA OSTEOPOROZU? Možete doznati bolujete li od nje ako prepoznate simptome!


DOBRO JE ZNATI

Pet koraka za sprječavanje prehlade u nastajanju

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article