Bolesti srca i ishrana

Postoji stara izreka koja kaže: «Ono si što jedeš».
Moderna istraživanja konstantno potvrduju da je zdravlje coveka uvelike odredeno njegovim prehrambenim navikama. Sa jedne strane, vitamini i minerali mogu biti promotori zdravlja srca i vaskularnog sistema, posebno kada se uzimaju kao deo pravilne prehrane. Cešnjak je takode pokazao zaštitnu ulogu na zdravlje kardiovaskularnog sistema, a vlakna su sastavni dio svake dobro izbalansirane i pravilne ishrane.Sa druge strane, masti i ulja, primjerice zasicene masti i tropska ulja (palmino i kokosovo) djeluju štetno jer potsticu razvoj bolesti i stanja koji utjecu na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Prehrambene smernice koje se odnose na održavanje zdravlja srca i vaskularnog sistema poticu na konzumciju raznolike hrane bogate kompleksnim ugljenimhidratima, vlaknima ,vitaminima i mineralima. Ishranu odlikuje nizak sadžaj soli, holesterola, zasicenih masnih kiselina te konzumnog šecera.

Novija istraživanja upucuju na to da ako u ishrani deo zasicenih masnih kiselina supstituiramo jednostruko nezasicenim masnim kiselinama, tada one mogu pridoneti smanjenju ukupnog i LDL-holesterola u krvi. Jesu li jednostruko nezasicene masne kiseline u odnosu na višestruko nezasicene kiseline u ishrani bolja supstituca za zasicene masne kiseline i u kojim promerima, još je predmet rasprave…