Šta mogu da promenim?

Ako vaše omiljeno jelo ima suviše šecera, smanjite njegovu kolicinu za jednu cetvrtinu ili jednu trecinu. Ako je potrebno da bude dosta slatko, dodajte vanilin šecer ili slatke zacine, kao što su cimet, dumbir i slicni. Možete deo ili celu kolicinu šecera zameniti veštackim zasladivacem, ali imajte na umu da vecina peciva zahteva malo pravog šecera zbog najbolje velicine i izgleda. Povedite racuna o tome da neki zasladivaci gube na slatkoci pri izlaganju toploti.

I masnoce se mogu smanjiti za cetvrtinu ili trecinu. Medutim, vecina recepata zadržava barem malu kolicinu masnoce da bi održala ukus i hranljivost. Jedan od nacina da se smanji masnoca je da se koriste ulja i margarini bez holesterola (možete ih naci u prodavnicama zdrave hrane), kao i da koristite maslinovo ulje koje je mnogo zdravije od suncokretovog ili kukuruznog, a postoji i veliki izbor drugih ulja, kao što su sojino, susamovo… Takode, možete polovinu masnoce u pecivima zameniti, recimo, sosom od jabuka ili pireom od nekog drugog voca.

Sosove je bolje zgusnuti pireom od pirinca, povrcem ili prezlama (hlebnim mrvicama) nego zaprškom od brašna. Probajte niskokaloricni jogurt ili kiselu pavlaku sa malim procentom masti umešanim sa malo lagane supe da biste zgusnuli sos. Bolje je, umesto prženja u ulju, koristiti teflonski tiganj sa vrlo malo masnoce, u koji biste dodali malo vode ili supe za dinstanje. Ili probajte kuvanje na pari, grilovanje ili pecenje, što je još jedan od nacina kuvanja sa malim kolicinama masti.

Skinite svaki masniji deo sa mesa i kupujte takozvano posno meso: kod junetine je to (ruža, biftek, pecenica), svinjetine (pecenica), zatim manje masno mleveno meso koje cete sami izabrati pre mlevenja, procedite pripremljeno mleveno meso, zatim pilece i curece belo meso, skinite vidljivu masnocu i kožu sa mesa. Skidajte masnocu sa supa, gulaša i paprikaša. Ako je skidanjem masnoce vaše jelo izgubilo ukus, probajte da mu dodate malo putera, vina, soka limuna, zacina ili ekstrakta, sve po želji.

Kada se šecer i masnoce smanje u receptu, kalorije se takode smanjuju. Možete smanjivati kalorije u obrocima tako što cete smanjivati kolicinu mesa ili drugih proteina, a povecavati kolicinu povrca. Probajte da jedete soju kao zamenu za meso. Ona je jedini proizvod koji može svojom hranljivošcu i kolicinom proteina da zameni meso, a pri tom ne morate da razmišljate o mastima.

Ako u vašem receptu ima dosta soli i vegete, smanjite kolicinu soli. Koristite zacine za poboljšanje ukusa hrane.

Ako vaš prvi pokušaj izmene sastojaka u receptu ne uspe, nemojte odustajati. Zapamtite da se vežbom dostiže savršenstvo. Da biste bili sigurni da cete skuvati ukusno i zdravo jelo, probajte neki od recepata koje smo pripremili za vas.