BOLOVE U LEĐIMA IMA SVAKI DESETI HRVAT: Liječnik savjetuje što trebaju raditi oni koji su često u sjedilačkom položaju

Foto: Pixabay

SVE SE MOŽE UTVRDITI PREGLEDOM

+
AAA

BOLOVE U LEĐIMA IMA SVAKI DESETI HRVAT: Liječnik savjetuje što trebaju raditi oni koji su često u sjedilačkom položaju

Autor: L.B.

Od bolesti kralježnice boluje gotovo svaka deseta osoba u Hrvatskoj, a puno je veći broj onih koji se svakodnevno žale na bolove u leđima zbog sjedilačkog načina života, što nije ni čudno jer puno svakodnevnih aktivnosti obavljamo u sjedećem položaju.

Bolna kralježnica drastično smanjuje radnu sposobnost i kvalitetu života, često se javlja osjećaj ukočenosti, trnci, poteškoće prilikom ustajanja i dizanja iz kreveta, bol prilikom vožnje automobilom, poteškoće sa spavanjem, a jake bolove ponekad ne mogu ublažiti niti jaki analgetici, piše miss7zdrava.

“84 posto ljudi barem jednom u životu ima bol u leđima, dok je 40 posto imalo bol u leđima u zadnjih šest mjeseci. Smatra se da je 1 posto populacije trajno nesposobno za rad zbog problema s kralježnicom, a još 1 posto je trenutno nesposobno. To čini bolove u leđima jednim od najčešćih tegoba s kojima se čovjek susreće, najčešće dolazi do tzv. diskus hernije gdje disk koji se inače nalazi između dva kralješka pukne ili napukne te tada kompromitira leđnu moždinu što onda stvara probleme odnosno bolove”, objašnjava dr. Jasmin Nikšić, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije.

Savjet za one koji su često u sjedilačkom položaju

Mogući izvor bolova su kralježak, zigoapofizealni zglob, disk, ligamenti, mišići i fascije, korijen živca, objašnjava liječnik i savjetuje da kad se jave bolovi najbitnije je javiti se liječniku jer se najviše toga može utvrditi samim pregledom, dok je ponekad potrebna dodatna dijagnostika tipa RTG ili MRI.

Liječnik je dao i savjet za osobe koje rade u sjedećem položaju i tako provode više od osam sati dnevno, a možda i više.

“Osobe koje puno sjede trebale bi vježbati muskulaturu trupa, a pogotovo treba obratiti pozornost na unutarnje mišiće leđa koji su najbitniji za biomehaniku i tu često pacijentima preporučujem pilates”, rekao je.

Kako liječiti bolesti kralježnice

Bolesti kralježnice se najčešće liječe rehabilitacijom, a dr. Nikšić objašnjava da se operira samo kada pacijentu “padne stopalo” ili kad izgubi kontrolu stolice i/ili mokrenja što se događa zaista jako rijetko.

“U ostalim slučajevima tu je rehabilitacija najbolje rješenje, treba pojačati samu muskulaturu trupa, poneka elektroterapija poboljša vaskularizaciju navedenih područja, svakako je najbolja radiofrekvencija, a ono što je i meni osobno najviše pomoglo su manipulacije po Kaltenborn školi”, zaključio je doktor Nikšić.

Autor:L.B.

ZADNJE VIJESTI


UZ PRAVILNU PREHRANU

(VIDEO) NAJTEŽE JE KRENUTI: Donosimo vježbe za brzo mršavljenje kod kuće za početnike!


SVE SE MOŽE UTVRDITI PREGLEDOM

BOLOVE U LEĐIMA IMA SVAKI DESETI HRVAT: Liječnik savjetuje što trebaju raditi oni koji su često u sjedilačkom položaju


EVO KADA SE OBRATITI LIJEČNIKU

KAKO SPRIJEČITI TROVANJE HRANOM LJETI? Greške koje najčešće nesvjesno radimo


'ZATO SU MNOGIMA OMILJENE'

(VIDEO) NAJBRŽE TOPE KILOGRAME: Četiri vježbe za sagorijevanje kalorija u najkraćem mogućem vremenu!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article