Brašov (2): Istraživanje Drakulinog podruma

Foto: Iz lične arhive

Ipak, pošto većina ovih restorana radi negde do 22 ili 23 časa, ako ste noćna ptica ili u centru grada tražite dobro mesto za kasniju večeru, korisno je znati da se u samom centru grada jedino u Dinovom pabu u glavnoj ulici hrana služi i do dva ujutru, a u suterenu ovog irskog paba takođe možete uživati u živoj muzici.

Hoteli u Brašovu su izuzetno zanimljivi i prilagođeni bukvalno svakom ukusu i džepu. Šta god da volite l moderne i luksuzne hotele sa spa centrima, renovirane stare zgrade sa autentičnim starinskim nameštajem ili moderan, jednostavan i sveden smeštaj, tipa hostela i minijaturnih bungalova l Brašov nudi sve i to često po vrlo povoljnim i pristupačnim cenama.

Ako se pak zaputite izvan centra grada, moći ćete da uživate u čuvenim znamenitostima u neposrednoj okolini, Crnom i Belom tornju i tvrđavi Brašovia na planini Tampa u neposrednoj blizini grada, na koju se možete popeti žičarom i odakle se pruža divan pogled na panoramu Brašova.

Nešto dalje tu su i zabavni park i poznati ski centar Pojana Brašov, a ako se odlučite za izlet u okolini Brašova, možete obići i kraljevski dvorac Peleš ili čuveni i divno očuvani srednjovekovni zamak Bran.

Iako je neizvesno da li je istorijski Drakula l Vlad Cepeš l tu ikada boravio, veoma je verovatno da je ovaj živopisni zamak na steni Bramu Stokeru predstavljao inspiraciju za dom vampira Drakule, a upravo tu se svake godine Noć veštica proslavlja već pomenutim tradicionalnim maskenbalom.

Za neke će to biti razlog da se baš tada zapute u Bran, ali ako ne volite gužvu, svakako bi bilo bolje da Bran, pa i Brašov, obilazite nekog drugog dana, kada je u gradu i u dvorcu ipak manje turista. Bran danas ponovo pripada kraljevskoj rumunskoj porodici a zanimljiv je i podatak da je u njemu u detinjstvu često boravila i jugoslovenska kraljica Marija.

U svakom slučaju, budući da se nalazi u samom geografskom središtu zemlje, Brašov vam takođe može poslužiti i kao odlična baza za obilazak mnogih drugih gradova u Transilvaniji i Rumuniji.

Sve o svemu, o bogatoj istoriji i zanimljivostima Brašova lako bi se mogla napisati čitava knjiga. Jedna poseta verovatno neće biti dovoljna da obiđete sve znamenitosti Brašova i da uživate u svim njegovim lepotama. Bilo da ga posetite za Noć veštica, ili u bilo koje drugo doba godine, lepota ovog čudesnog i tajanstvenog grada sigurno će vam ostati u pamćenju i nadahnuti vas da ga uvek iznova istražujete.

Original Article