Broj masnih ćelija je stalan tokom celog života

Naučnici sa Karolinska Instituta u Švedskoj su utvrdili da ni jedna dijeta ne može da promeni broj masnih ćelija u organizmu. Određeni broj masnih ćelija se kod svakog čoveka formira tokom adolescencije i ostaje ne promenjen do kraja života bez obzira da li će čovek kasnije biti gojazan, idealne težine ili pak pretanak.

Kod testiranih pacijenata koji su izgubili zahvaljujući dijeti veliki broj suvišnih kilograma neznatno se promenio broj masnih ćelija.

Eksperti tvrde da je ključ zdravlja raznovrsna ishrana i fizičke vežbe, to što broj gojaznih osoba i dalje raste upućuje na to da su se naučnici pogrešno usmerili i fokusirali na adipocite masne ćelije koje i predstavljaju salce na stomaku i čine da struk nestane.

Međutim kada dobijamo u težini samo se masne ćelije uvećavaju, njihov broj ostaje isti a naučnici još nemaju objašnjenje zašto se njihov broj ne povećava ili zašto im se nemože smanjiti broj.

Švedski istraživači su testirali nekoliko hiljada dece, adolescenata i zralih osoba različitog godišta i utvrdili da dok broj masnih ćelija raste tokom detinjstva i adolescencije po ulasku u zrelo vreme se stabilizuje i dalje ne menja.

Zatim su testirali mogućnost da se menja broj masnih ćelija u ekstremnim okolnostima toko radikalne dijete, testiranjem uzoraka masnog tkiva.

Neki od pacijenata su bili na operaciji podvezivanja želutca koja se preduzima da pomogne veoma debelim osobama da oslabe. Kada znatno izgube na težini uziman im je uzorak masnog tkiva kojim je utvrđeno da se ukupan broj masnih ćelija ne smanjuje, smanjuje se samo njihova veličina. Ovo je loša vest za ljude koji pokušavaju da oslabe i da trajno održe vitkost, broj masnih ćelija ostaje isti i one su spremne da se ponovo uvećaju.