Šta je idealna težina za zdravlje?

Dobro zdravlje ne zavisi samo od idealne telesne težine. Ono zavisi od mnogih drugih faktora kao što su između ostalih porodična sklonost ka nekim bolestima, geni, da li ste pušač ili ne, način ishrane, da li ste fizički aktivni ili ne.

Na našu težinu utiče kombinacija faktora pa je baš zbog toga teško odrediti tačnu idealnu težinu koja bi mogla da se primeni na sve ljude. Postoji opseg u okviru koga se smatra da je određena telesna težina zdrava pa treba ostati u tim granicama bez ambicije da ostvarimo neku magičnu težinu za koju mi smatramo da je idealna.

Mnogi ljudi imaju pogrešnu predstavu o tome kako treba da izgledaju. Okruženi smo slikama poznatih ličnosti koje su često podhranjene. Pogrešno je porediti sebe u pogledu izgleda sa svojim idolima kao što je pogrešno uopšte porediti sebe sa bilo kim jer u ovo vreme u koje je evidentant porast broja gojaznih osoba, počinje da se gubi predstava o tome šta je idealna prosečna težina..

Potrebno je da objektivno procenimo svoju težinu, kritičko osmatranje sebe u ogledalu takođe nije dobar način da procenite sebe bez obzira da li ste ili niste idealne težine.

Možete da procenite svoju težinu pomoću indeksa mase tela (BMI), ovom metodom se procenjuje težina u odnosu na visinu.

BMI manji od 18.5 označava pothranjenost, normalna težina je između 18.5 i 25, višak kilograma između 25 i 30 i preterana debljina preko 30.

BMI = težina (kg) / visina (m2)

Druga procena je merenje obima struka koja pokazuje kako su masne naslage raspoređene. Ovom metodom se utvrđuje koliko je sala uskladišteno oko stomaka i struka. Povećanje obima u predelu stomaka povećava rizik od oboljenja srca i dijabetesa.

Struk merite u visini pupka. Nezdravo salo oko stomaka imaju muškarci sa obimom preko 101.6 cm i žene sa obimom većim od 88.9 cm.

Debljina je tek jedan aspekt koji utiče na zdravlje, lekar pored ovog može da proceni stanje vašeg zdravlja na osnovu merenja krvnog pritiska, holesterola u krvi kao i testa na masnoće i glukozu ako je neophodno.

Ukoliko vaš BMI i obim struka ukazuju da imate prekomernu telesnu težinu onda treba prihvativši to da preduzmete korenite promene u pogledu životnog stila kao što su način ishrane i povećanje fizičke aktivnosti na dugačke staze.

Isto je štetno biti i pothranjen jer ako pothranjenost nastane zbog restrikcija u ishrani dolazite u rizik od nedostatka bitnih nutritijenata za normalno funkcionisanje.

Kod mladih devojaka se često javlja anemija, nedostatak kalcijuma što može da dovede do osteoporoze. Kod pothranjenih žena se često javlja amenorea koja može dovesti do trajne neplodnosti.

Ukoliko ste idealne telesne težine ali nezadovoljni svojom figurom najviše možete da postignete vežbama i sportom pod stručnim nadzorom nego držanjem dijete.

Vežbe će dati tonus određenim grupama mišića i ujedno pozitivno delovati na zdravlje.