Bubreg s ljudskim stanicama uzgojen u tijelu svinje: Je li ovo spas za mnoge koji čekaju transplantaciju?

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su postigli značajan napredak u području organskog inženjeringa. Razvili su bubrege koji sadrže ljudske stanice unutar svinjskih embrija. To je prvi takav uspjeh u svijetu i otvara mogućnosti za rješavanje problema nedostatka donacija organa.

Iako ova inovacija obećava, ona također postavlja ozbiljna etička pitanja, pogotovo jer su neke ljudske stanice pronađene u mozgovima svinja, upozoravaju stručnjaci.

Tim istraživača s Instituta za biomedicinu i zdravlje (Guangzhou, Kina) usredotočio se na uzgoj bubrega jer su oni jedan od prvih organa koji se razvijaju u embrijima i često se transplantiraju u ljude.

Ovo će nam spašavati živote: Može li jedan lijek izliječiti dva velika uzroka smrti?

“Organi štakora proizvedeni su u miševa, a organi miša u štakora. No prethodni pokušaji uzgoja ljudskih organa u svinjama nisu uspjeli. Naš pristup poboljšava integraciju ljudskih stanica u tkiva primatelja i omogućuje nam uzgoj ljudskih organa kod svinja”, tvrdi viši autor studije Liangxue Lai.

‘Pionirski koraci’

Treba napomenuti da se taj pristup razlikuje od nedavnih istraživanja u Sjedinjenim Državama, gdje su genetski modificirani svinjski bubrezi, pa čak i srca, transplantirani ljudima.

“Ovo su pionirski koraci u novom pristupu inženjeringu organa koji koristi svinje kao inkubatore za uzgoj i uzgoj ljudskih organa”, kaže Duško Ilić, profesor znanosti o matičnim stanicama na King’s Collegeu (London, UK).

Upozorio je da će biti mnogo izazova da se taj eksperiment pretvori u održivo rješenje, ali je naglasio da “ova fascinantna strategija zahtijeva daljnja istraživanja”.

Glavni izazov u stvaranju takvih hibrida bio je taj što su svinjske stanice nadmašile ljudske stanice u rastu. Tim je koristio CRISPR uređivanje gena kako bi izbrisao dva gena bitna za razvoj bubrega unutar svinjskog embrija, stvarajući “nišu”. Zatim su dodali posebno pripremljene ljudske pluripotentne matične stanice, koje imaju sposobnost razvoja u različite tipove stanica, čime su popunili tu “nišu”.

‘Hibrid čovjeka i svinje’

Prije usađivanja u krmače, embriji su uzgajani u epruvetama s hranjivim tvarima koje podržavaju i ljudske i svinjske stanice. Od 1820 embrija koji su preneseni na 13 surogat majki, trudnoće su prekinute nakon 25 i 28 dana kako bi se procijenilo koliko je eksperiment dobro funkcionirao.

Analiza je pokazala da pet embrija ima funkcionalno normalne bubrege u skladu sa svojim razvojnim stadijem te su počeli rasti ureteri koji će ih povezati s mokraćnim mjehurom. Ti su bubrezi sadržavali između 50 i 60 posto ljudskih stanica.

“Otkrili smo da, ako stvorite ‘nišu’ u svinjskom embriju, ljudske će stanice prirodno ući u te prostore. Još važnije, prisustvo ljudskih stanica u reproduktivnom tkivu svinja mora se spriječiti, kako ne bi došlo do nekontroliranog stvaranja hibrida čovjeka i svinje”, zaključuje suautor studije Zhen Dai.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More