Bubuljice u menopauzi? O da, i to je moguće! I šta tad?

Bubuljice u menopauzi? O da, i to je moguće! I šta tad?

Autor: Ivana Stojanović

Bubuljice u menopauzi mogu biti problem, ali ne nerešiv. Apsolutno se može izaći na kraj sa njim, samo ako imate dovoljno strpljenja da se detaljno time pozabavite. Niste znali? Hajde da vas detaljno informišemo.

Žene se u menopauzi sreću sa podjednako ozbiljnim izazovima kao i mlade devojke u tinejdžerskom dobu. Ili kao dečaci, pošto su i oni izloženi divljanju hormona. Da, to je sličan osećaj, kada nešto iz našeg tela kao da želi da iskoči, a ne može. Ne postoji kanal kroz koji može da izađe sva energija koju ne umemo da kanališemo.

Ponekad su to valunzi toplote, konstantno znojenje. Ponekad je to suva koža, koja ne može da se hidrira ni najhidratantnijim losionom. Nekada se menopauza javi kroz opadanje kose. A nekada, kao tinejdžerkama, ženi izađu bubuljice.

Akne u menopauzi su jedna od ne tako retkih pojava, o kojima se malo govori. Iako ste ih odavno zaboravili, bubuljice dođu u ko zna kakvom obliku. Nekada nije to samo pokoja na licu. Nekada su to i grozdovi hormonskih akni u menopauzi.

Rešenje, naravno, postoji, kao što postoji za sve bubuljice koje se pojave. Bez obzira na godine, taktika protiv njih je slična. Nina se susrela sa jednim od težih problema sa bubuljicama i našla im rešenje. Sasvim prirodno rešila se akni, mitisera i masne kože. To što je njoj pomoglo, mnogima je rešilo problem, pa može i vama. Šta je uradila i čime se vodila, pročitajte na sledećem linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Da bi sve bilo jasnije, red je da objasnimo sledeće:

Uzrok bubuljica u menopauzi

menopauzalne akne

Nećemo otkriti toplu vodu ako kažemo da su uzrok bubuljica u menopauzi hormoni.

Ženi se u menopauzi menja unutrašnji sat i potrebe njenog tela bivaju drugačije. Osnovnu ulogu u tome igraju, ko drugi, do estrogen i progesteron.

Kada počnu da se javljaju menopauzalne akne, to znači da je ravnoteža hormona u telu poremećena. Nivo estrogena se u menopauzi generalno smanjuje, što, između ostalog, utiče i na izostanak menstrualnog ciklusa.

Sa druge strane, nivo progesterona je uvećan. Tako da se telo susreće sa jednim vidom „stresa” koji nekako treba da se izbegne. Stres koji sada pominjemo je unutrašnji.

Sa druge strane, javlja se i stres koji se tiče svakodnevnog života i koji ćemo u ovoj situaciji nazvati spoljašnjim. Kada se „stresovi udruže”, i kortizol, hormon stresa, počne takođe pojačano da radi, onda koža strada.

Koža strada tako što lojne žlezde luče više sebuma nego inače. Pore su otvorenije, prljavština se brže lepi i onda se formiraju hormonske akne u menopauzi. Objasnili smo ovo kao jednostavan proces, a u stvari je dosta komplikovan. Naravno, ne pogađa svakoga.

Bubuljice na licu u menopauzi

Sada ste poprilično, barem se nadamo, razumeli odnos hormona u telu. Kao najvažniji hormon stresa naveli smo kortizol, a tu je i DHEA hormon. I on je jedan od posledica stresa u telu. Progesteron kao hormon androgenog dejstva je udružen sa njima.

Lojne žlezde su stimulisane. A lojnih žlezda najviše ima na licu. Koža sama po sebi sadrži veliki broj bakterija, koje čine mikrobiom kože. Ipak, u ovakvim trenucima, kanali pora su otvoreni i izloženi uticajima.Sebum koji se luči vezuje bakterije. Imunitet kože lica je u tom trenutku na niskom nivou. I, voila! Upalni proces se dogodio, akne su se formirale.

U zavisnosti od toga gde se više masti lice, tu se i stvaraju hormonske menopauzalne akne. Najčešće je to brada jer je tu koža masnija. Pored brade, u takozvanu T zonu lica spada i čelo. Akni ima i na tim delovima.

Izuzetno, akne se mogu javiti i na obrazima, ako je koža u ovom delu osetljivija. Narvno, sve je to individualno, ne može se ustanoviti pravilo po kome se bilo čije lice ponaša u menopauzi.

Akne na leđima u menopauzi

Leđa su još jedno mesto koje bubuljice vole, izuzetak nisu ni akne u menopauzi. To je pre svega, vratni deo i deo ispod vrata.

Ako sa medicinske strane pogledamo, razloga za to ima. Naime, ovaj deo tela, to jest koža na ovom delu tela je slična onoj koja se nalazi na licu. Ispod nje su mišići, kao što je slučaj sa licem. Slojevi kože su takođe slični.

Na ovom delu tela se bakterije takođe lako skupljaju i mikrobiom kože je raznovrstan. Pore su otvorene i ista situacija koja zadesi lice, može zadesiti i taj leđni deo. Dakle, nastaju bubuljice na leđima.

U opasnosti su žene u predmenopauzalnoj i menopauzalnoj fazi da dobiju akne. Šta znači predmenopauzalna faza?

To je kada hormoni imaju čas ovakav, čas onakav postotak. To je onaj period kada se menstruacija gubi, a onda se za neko vreme, nekada i godinu dana, vrati. Tada hormoni doslovno divljaju. Nažalost, tada se i dešavaju i akne i bubuljice.

Naravno, tada i koža postaje lošija. Tada su i najčešće menopauzalne akne o kojima govorimo. Potrebno je nekada dosta vremena i truda da se stvari poprave. Naravno, ako situacija sa aknama nije izmakla kontroli.

Da li su akne u menopauzi slične aknama u pubertetu?

Ovo je jedno od češćih pitanja. Odgovor je potvrdan.

Na prvom mestu, bubuljice u pubertetu, kao i bubuljice u menopauzi, javljaju se usled razbuktalih hormona.

Proces je sličan, da ne zalazimo dublje, jer smo već objasnili. Samo što je pubertet vreme kada se javljaju polni hormoni, menopauza vreme kada polni hormoni iščezavaju. Delovanje na lojne žlezde je isto. Možda u pubertetu malo žešće.

U pubertetu je situacija komplikovanija iz još ponekog razloga. Iako je hormonski proces sličan, način nege i ponašanje mladih i straijih osoba nije.

Na prvom mestu, drugačije su rutine negovanja kože. Tu mislimo na njeno čišćenje i na preparativnu kozmetiku. Mladi, pored toga što su možda izloženiji prljavštini spolja, više i dodiruju svoje lice nego stariji. To igra veliku ulogu u razmnožavanju bakterija. Pogledajte više o pubertetskim bubuljicama.

Nega zrele žene u određenim godinama, kao i navike čišćenja kože su razvijenije. Mladi se potrude oko kože kada je problem već tu. Samim tim, u menopauzi se time ponekad predupredi problem.

Još jedan je razlog što su bubuljice u menopauzi malo ređi i malo manji problem jesu i hormonske pilule. To su antibejbi pilule koje imajku ulogu u regulisanju hormona. Žene u godinama ih piju, dok se one devojčicama prepisuju tek posle nekog problema sa kožom.

Ove pilule, koje regulišu odnose hormona, regulišu i to da se akne u menopauzi ne pojavljuju.

Rešenje za bubuljice u menopauzi

Kao i za sve bubuljice, naravno da postoji rešenje i za menopauzalne akne. Pošto imaju sličnosti da tinejdžerskim, hormonskim bubuljicama, tu je situacija slična.

Pre svega i iznad svega, uvek je higijena. Kada kažemo higijena, mislimo na redovno pranje lica onih delova tela gde su se bubuljice u menopauzi pojavile. Voda nije dovoljna. Potrebno je neko sredstvo koje će ph vrednost kože održati na normali. To je neka pena ili gel za umivanje, koji prija vašoj koži. Kada kažemo prija, to znači da ne izaziva iritacije na vašoj koži. Sredstvo za umivanje je bitno zbog odmašćivanja kože. Kada se probudite ujutru ili uveče pre spavanja, važno je sprati višak sebuma.

Aknozna koža je veoma sklona da ga ima. Njime se pune pore i u njemu se razmnožavaju bakterije koje se kasnije pretvaraju u gnojne čepiće. Te upale, naročito ako ih stiskate i dirate, mogu mnogo loših stvari da donesu koži.

Naravno, sredstvo za umivanje je neophodno, ali nije dovoljno. Ima još stvari koje treba nabaviti.

Preparat za bubuljice u menopauzi

Kada ste očistili lice, onda je potrebno posebno pozabaviti se baš bubuljicama, jer su one glavni problem.

Najbolje je nabaviti neki preparat koji je dovoljno snažan da neutrališe upalu, ali ne agresivan, kako ne bi smetao koži lica. Preporuka su preparati na biljnoj bazi jer su oni prirodna nega za kožu. Biljni preparati ne smetaju porama i ne produbljuju upalu. Naprotiv, jako dobro je neutralizuju.

Jedan od sastojaka preparata koje koristite, u menopauzalnom dobu treba da bude retinol. On ume da bude agresivan i da isušuje kožu. Ali ako se dozira na pravi način, sprečiće upalu i omogućiće regeneraciju tkiva.

Šafranika ima linolnu kiselinu i sprečava produkciju sebuma, što jeste jedan od glavnih problema bubuljica u menopauzi. Bilo bi korisno da i on bude sastojak preparata koje koristite.

Alantoin poboljšava cirkulaciju i protok limfe, tako da je obavezno imati ga među sastojcima koje koji pomažu otklanjanje menopauzalnih bubuljica.

Aloja vera smiruje kožu i neutrališe crvenilo.

Diglicerin održava vlažnost, pri tom kontrolišući proizvodnju sebuma. Ako nas pitate, neizostavni sastojak sredstva za negu aknozne kože.

Ekstrati biljaka, kao što je smola i kamilica takođe povoljno utiču na upaljenost kože. Obavezno proveriti sadržaj preparata koje kupujete. Preparati koji isušuju kožu dugoročno nisu dobri. Bez obzira što je prvi utisak isušivanja prijatan.Kasnije, isušena koža nadoknađuje lučenjem još veće količine sebuma.

Pilule protiv menopauzalnih akni

akne u menopauzi

Jedno od dobrih rešenja jesu i pilule za akne. Ne samo kontraceptivne, već postoje i antibiotici koji ih mogu sprečiti.

Pre svega, ne smete ih uzimati sami, morate otići lekaru da vam on preporuči najbolju terapiju.

To je ili dermatolog ili ginekolog. Poseta dermatologu svakako ne treba da izostane, a ginekologu idete po potrebi.

Antibejbi pilule regulišu hormone, dok antibiotici utiču i na bakterije sa kojima se ponekad borite kada su bubuljice u menopauzi posredi.

Ono što možda ne znate, to je da postoje antibiotici u tabletama, koji se, naravno, uzimaju oralno, a postoje i antibiotici koje možete mazati na kožu. To su antibiotske masti ili kreme, samo za spoljašnju upotrebu. Kako ispijanje antibiotika ponekad sa sobom nosi neke probleme, kao što su digestivni i opadanje imuniteta na neke bakterije, onda se za kožu izbegava njihovo oralno uzimanje.Paradoks je što oni pomažu u nekim slučajevima, u nekim drugim odmažu. Zato ih ne smete piti po svaku cenu i nikako bez konsultacije sa lekarom.

Treća vrsta su pilule koje regulišu proizvodnju sebuma. Takođe ih možete nabaviti, ali u konsultaciji sa dermatologom. I one mogu imati određene kontraindikacije. Jedna od poznatijih vrsta ovih pilula su roakutan tablete. Potrebno je konsultovati se sa lekarom oko njihovog uzimanja.

Laser za akne u menopauzi

Jedan od sve popularnijih, a veoma učinkovitih načina da se rešite bubuljica jeste i laser. Laser daje udobnost i bezbolnost prilikom primene. Terapije o kojoj morate da vodite računa, nema kontraindikacija o kojima morate da brinete.

Naravno, laser spada u skuplju terapiju, ali je dobar iz nekoliko razloga.

  • Pre svega što uklanja sve bakterije i štetne mikroorganizme sa kože. Već smo više puta konstatovali da postoji veliki broj korisnih bakterija i mikroorganizama na našoj koži. Oni je čuvaju i štite od negativnih uticaja.Međutim, sve ono što potencijalno smeta, laser će ukloniti.
  • Takođe, laser je odličan za regeneraciju kože. Pa pored otklanjanja problema, dobar je i za podmlađivanje i osvežavanje. Kada smo već kod menopauze, jasno je da smo tada u nekim ozbiljnijim godinama i da su, pored akni, i bore te koje svakako imamo.

Laser može blagotvorno delovati na sve aspekte lepote naše kože. Po preporuci dermatologa, to mogu biti plava, bela ili neka druga svetlost.

Potencijalni problem je jedino cena. Ovi tretmani su jako skupi, sa jedne strane. A problem je što morate da urade veći broj tretmana da bi se rezultati zapravo videli.

Ako se odlučite za ovaj tretman, onda ćete možda puno platiti, ali će biti dobrih rezultata sa menopauzalnim aknama.

Bubuljice i menopauza – za kraj

Menopauza je sama po sebi veoma stresan period, tako da ga bubuljice samo mogu učiniti još stresnijim.

Zato se trudite da pre svega održite dobrim svoje psihičko zdravlje. Čitanje, šetnje, sport, meditacija, sigurno će nešto pomoći. Pojačana briga o telu i nega lica je takođe veoma važna. To je nešto što morate promeniti, ako niste imali naviku.

Pre svega, pojačana higijena. Pojačano je znojenje, samim tim je pojačana i potreba za tušem. Lice se više masti i znoji, zato je obavezno češće umivanje.

Preparati koje koristite, neka budu blagi i neagresivni, samo tako će koža ostati zdrava i sveža. A pored spoljašnje nege, neka bude i unutrašnje.

Obavezno, zbog bubuljica u menopauzi, ali i zbog zdravlja, uvedite komplekse vitamina koje ćete uzimati. Sezonski, to je vitamin C, magnezijum i gvožđe. Ali, kalijum i cink takođe treba da budu deo nege. Kažu da je i selen jedan od vitamina koje treba obavezno uvesti tokom menopauze.

Pozitivna energija se podrazumeva.

A akne? Čak i ako se pojave, smatrajte ih tranzicijom od jednog doba do drugog. Prolaznog su karaktera, a uz ove naše savete, nećete ni trepnuti, a već će biti uklonjene.

Ako imate svoja iskustva u borbi sa menopauzalnim aknama i bubuljicama, obavezno ih podelite sa nama.

POVEZANI ČLANCI

Rešite se nezgodnih bubuljica u uhu!

Lepota


Autor: Anja Radojković

Acne vulgaris: pojam, simptomi i uklanjanje

Lepota


Autor: Anja Radojković

Surutka za lice vas lišava bubuljica! Pogledajte kako!

Lepota


Autor: Anja Radojković

Rešenja za maskne – bubuljice od nošenja maski!

Lepota


Autor: Anja Radojković

Mikrobiom kože je od velikog značaja! Očuvajte ga!

Lepota


Autor: Ivana Stojanović

Sara Stanković: NEMAM BUBULJICE I AKNE, a ovom setu dugujem za to!

Lepota


Autor: Minut za MENE

Negovana koža lica u menopauzi moguća je uz ove savete!


Lepota


Autor: Mica Strainovic

Da li su pilule protiv akni magično rešenje ili ne?


Lepota


Autor: Anja Radojković

Laser za akne je savremen i brz način da očistite lice!


Lepota


Autor: Biljana Jovanović

Kako da bubuljice koje svrbe nestanu zauvek!


Lepota


Autor: Ivana Stojanović