Budite oprezni kada izlazite van, hladne temperature mogu biti kobne: Evo što trebate napraviti

Autor: F.F

Nakon neizmjerno toplog prosinca, u samo par dana stigli su minusi i temperature koje doliče pravoj zime. Niže temperature zraka koje trenutačno bilježimo predstavljaju ozbiljan rizik za osobe koje boluju od kroničnih bolesti, posebno za one s oboljenjima krvnih žila, poput ateroskleroze, budući da se povećava opasnost od srčanog udara. Zbog hladnoće, krvne žile dodatno su sužene, što može uzrokovati problema u prokrvljenosti srca. Dr. Hrvoje Tiljak savjetuje poseban oprez za takve pacijente.

Preporučuje se i oprez starijim osobama i dijabetičarima, jer mogu imati probleme s krvnim žilama, čak i bez prethodne dijagnoze. “Važno je izbjegavati izlazak vani u dijelovima dana s nižim temperaturama, poput ranog jutra ili navečer. Odaberite vrijeme sredinom dana, obucite se primjereno i izbjegavajte naglo izlazak iz grijanih prostora na hladnoću. Preporučljivo je prozračiti prostoriju prije izlaska ili provesti neko vrijeme u hodniku zgrade kako bi se tijelo postepeno prilagodilo vanjskim uvjetima”, savjetuje dr. Tiljak, a piše 24sata.

Foto: Pexels

Valja paziti

U slučaju vjetrovitog vremena, preporučuje se zaštita usta i grla šalom te izbjegavanje dugotrajnog boravka vani, jer je na vjetru lakše prehladiti se, što može rezultirati bolovima u grlu kada imate povišenu temperaturu. Liječnica također naglašava izbjegavanje velikih gužvi, posebno u trgovačkim centrima, te preporučuje nošenje maske ako je boravak u takvim prostorima neizbježan. S obzirom na povećan broj oboljelih od gripe i koronavirusa, osobito među starijom populacijom, i s povratkom djece u škole, očekuje se dodatni val zaraze, pa je važno poduzeti mjere opreza kako biste smanjili rizik od obolijevanja.

Pronašli štetne sastojke u flaširanoj vodi: ‘Mogu se prenijeti u jetru, bubrege i mozak’

Također, preporučuje se izbjegavanje hladnih napitaka, a nakon povratka izvana preporučuje se zagrijavanje tijela toplim čajem ili kakaom. Kronični bolesnici i starije osobe trebaju posebno paziti na redovito uzimanje propisane terapije te se konzultirati s liječnikom ako primijete bilo kakve promjene, umjesto da samostalno mijenjaju terapiju.

Kvalitetna i redovita prehrana također je izuzetno važna. S obzirom na teškoće starijih osoba i kroničnih bolesnika u odlasku u kupovinu tijekom hladnijih dana, preporučuje se izrada plana i popisa namirnica za više dana kako bi se obavila nabava u jednom odlasku.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More