čaj mnogo zdraviji od vode

Grupa lekara sa Kraljevskog univerziteta u Londonu je vodila skorašnju studiju koja je odbacila prethodno verovanje da preterano konzumiranje čaja može dovesti do gubitka telesnih tečnosti i dehidratacije. Suprotno od ovog verovanja zaključak ovog istraživanja je da je čaj mnogo korisniji organizmu od vode. Pored činjenice da čaj bolje rehidrira organizam nego voda oni sadrže snažne antioksidanse i antikancerogene agense, najviše zahvaljujući flavoidima i polifenolima koji su prirodan sastojak čajeva.

Studijom je pokazano da ako i pijete šoljicu veoma jake kafe ili čaja neznatno gubite tečnost. Listovi su bogat izvor flavonida koji funkcionišu kao antioksidansi. Oni predstavljaju biljne pigmente koji poboljšavaju korišćenje vitamina C koji je sam za sebe jak antioksidans. Flavonidi su potrebni i za održavanje zidova kapilara i štite od infekcija. Usled nedostatka flavonida lako se stvaraju modrice.

Flavonidi kao jaki molekularni antioksidansi štite od molekularne oksidacije koju izazivaju slobodni radikali. U našem organizmu se svaki dan obavi bezbroj hemijskih reakcija. Deo hemijskih reakcija se odvija zahvaljujući slobodnim radikalima koje su štetneza ćelije. Veliki broj slobodnih radikala reaguje sa delovima DNA ili delovima drugih ćelija i oštećuje ih, antioksidansi imaju kontra reakciju i neutrališe te organske neprijatelje.

Tokom ove studije, istraživači su analizirali veliki broj studija o dejstvu vode i čajeva na zdravlje. kao rezultat se pojavila i činjenica da čaj rehidrira organizam isto kao i voda, ali za razliku od vode ima magične sastojke koji štite od mnogih bolesti.

Studijom je dokazano da dnevnim konzumiranjem 3 do 4 šoljice čaja smanjuje verovatnoću od srčanog udara, čaj čisti usta od štetnih bakterija koje se nakupljaju u naslagama oko zuba pa tako štiti od karjesa, redovnim konzumiranjem čaja jačaju kosti i zubi.

Mnogi ljudi pogrešno veruju da čaj dehidrira i da od njega postaju žedniji. čajem se nadohnađuju telesne tečnosti pored toga što ima korisno dejstvo na opšte zdravlje.