Inekcijom protiv bora

Zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, ali neki eksperti veruju da bi novi preparat nazvan ArteFill, ili permanentni filter, koga je dovoljno samo jednom ubrizgati inekcijom, mogao doživotno da izbriše bore.

Još uvek se ne slažu svi da će ovaj preparat koji trenutno čeka odobrenje od US Administracije za hranu i lekove, opravdati svoja obećanja.

ArteFill je inače bio glavna tema na skorašnjem godišnjem sastanku dermatologa u San Diegu.

Dr Richard Ellenbogen, kozmetički hirurg iz Los Anđelesa tvrdi da ova hemikalija nije dobra jer ostavlja ružna ispupčenja (granulome) ispod prevoja kao što su usne ideo oko nosa i obraza gde se javljaju takozvane bore osmeha.

Lekari, zagovornici ovog novog sredstva tvrde da se granulomi ne pojavljuju ako se ArteFill dobro primeni, oni tvrde da i drugi filteri koji se danas primenjuju nose rizik za pojavu granuloma i ožiljaka. Izglađivanje bora sa takozvanim filterima mekih tkiva kao što je Restilen ili kolagen je veoma skupa i zahtevna tehnika a i dejstvo i najizdržljivijih filtera nestaje u preoseku za 6 meseci do jedne godine. Prema njima Arte Fill je drugačiji, sačinjen je od polimetil-meta-akrilata (PMMA), koji predstavlja najkorišćeniji veštački materijal za implante. Pored PMMA gel sadrži još koalgen i 0.3 procenta lidokaina koji smanjuje bol tokom ubrizgavanja ovog sredstva.

Odobrenje od FDA je zatraženo samo za korišćenje ovog sredstva za glačanje takozvanih bora osmeha. Kompanija koja ga je proizvela tvrdi da je ovaj proizvod za razliku od drugih otporan na prirodne enzime iz organizma koji razlažu druge filtere. ćelije nazvane makrofagi (ćelije čistači), takođe ne diraju PMMA, što drugim rečima znači da se sićušne mikrogranule ovog preparata vremenom ne apsorbuju niti razlažu u organizmu.

Lekari zainteresovani za primenu filtera u kozmetici su podeljenih mišljenja prema ArteFill-u, od onih koji tvrde da će ga slobodno koristiti kada bude odobren do onih koji tvrde da je rizik od lošeg rezultata njegove primene toliko veliki da ga netreba preuzimati.

Većina lekara smatra da ovo sredstvo neće zameniti filtere koji se već koriste u kozmetičkoj hirurgiji kao što je Restilen čije dejstvo traje godinu dana ili kolagen čije je dejstvo šest meseci.

S obzirom da se sva ova sredstva uključujući i Arte Fill ubrizgavaju u predeo oko bora i dalje će smeti da ih primenjuju nad pacijentima samo lekari – dermatolozi.