Češki lekari porodili su ženu koja je 117 dana bila u moždanoj smrti

Foto: Pixabay/ nikosapelaths

Žena je u aprilu, helikopterom dovezena u bolnicu u nesvesnom stanju.

Bila je u 15. nedelji trudnoće kada je pretrpela težak moždani udar.

Njene šanse za preživljavanje bile su male, a nešto veće bile su šanse fetusa kojeg je nosila, prenose agencije.

Međutim, 15. avgusta, protiv svih prognoza, carskim rezom rođena je beba teška 2,13 kilograma i duga 42 centimetra, čime je postavljen novi rekord u tom postupku, objavila je univerzitetska bolnica u Brnu u ponedeljak.

Lekari su je 117 dana održavali u životu, što je postupak pun potencijalnih komplikacija, verovatno rekord za najduže veštačko održavanu trudnoću majke čiji je mozak mrtav.

Majci, čiji identitet nije otkriven, lekari su moždanu smrt utvrdili kratko nakon što je dovezena u bolnicu i odmah počeli da se bore da spas deteta. Ženu staru 27 godina stavili su na aparate za veštačko održavanje života da sačuvaju njenu trudnoću, pa su čak i redovno pokretali njene noge kako bi simulacijom hodanja pomogli detetov rast.

Nakon porođaja u 34. sedmici trudnoće, s prisutnim suprugom i ostalim članovima porodice, lekari su zaustavili sistem za održavanja na životu i dopustili joj da umre.

„To je zaista bio izuzetan slučaj kad se cela porodica držala zajedno. Bez njihove podrške nikad se ne bi završilo na ovaj način“, rekao je novinarima Pavel Ventruba, šef ginekologije u bolnici.

Original Article