ČESTE GLAVOBOLJE, GRČEVI U NOGAMA, NESANICA… Provjerite nedostaje li vam magnezija jer posljedice mogu biti opasne

Autor: Zlatko Govedić

Magnezij je mineral koji ima brojne važne funkcije u ljudskom tijelu. Nalazi se u mnogim namirnicama, uključujući orašaste plodove, sjemenke, zeleno lisnato povrće, mliječne proizvode, meso i ribu.

Ima ključnu ulogu u staničnom metabolizmu jer sudjeluje u više od 300 različitih metaboličkih procesa. Stoga je neophodan za normalno funkcioniranje živčanog, mišićnog, koštanog i krvožilnog sustava.

Također pomaže u regulaciji razine kalcija, kalija i natrija u tijelu.

Jedan je od sedam najvažnijih makroelemenata potrebnih za normalno funkcioniranje organizma. Potreban je svakom organu u tijelu, a posebno srcu i mišićima. Liječnici ga preporučuju i u prevenciji visokog krvnog tlaka, nesanice, umora, osteoporoze, migrene, dijabetesa i mnogih drugih bolesti.

Europska agencija za sigurnost hrane navodi da magnezij pridonosi normalnim psihičkim funkcijama, održava krvni tlak i koncentraciju glukoze u krvi, poboljšava rad imunosnog sustava i smanjuje umor.

Ljudsko tijelo sadrži oko 25 g magnezija raspoređenog u kostima, mišićima, mekim tkivima i tjelesnim tekućinama. Tijelo ne može samo proizvesti magnezij pa ga je potrebno unijeti hranom. Iako se u prirodi nalazi u zelenom povrću, žitaricama, orašastim plodovima, grahu, kukuruzu i mesu, problem nastaje zbog onečišćenja tla koje je sve siromašnije esencijalnim mineralima i vitaminima, a posljedično biljke postaju siromašniji ovim nutrijentima. Procjenjuje se da čak 50% odraslih osoba ima manjak magnezija u tijelu.

Simptomi nedostatka magnezija

Ako nam nedostaje magnezija, možemo osjetiti razne simptome kao što su mišićni grčevi, trzanje mišića, slabost, umor, gubitak apetita, glavobolja, poremećaji krvnog tlaka i otkucaja srca, vrtoglavica, razdražljivost, nesanica i promjene raspoloženja, a povezan je i s povećanim rizikom za razne zdravstvene probleme kao što su osteoporoza, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i migrene.

Osobe koje su izložene povećanom stresu, sportaši, trudnice i dojilje, osobe s gastrointestinalnim bolestima ili dijabetesom, alkoholičari i starije osobe naročito su osjetljivi na nedostatak magnezija.

Nedostatak magnezija može nastati i kao posljedica raznih bolesti, uz uzimanje određenih lijekova ili zbog povećanih potreba u razdoblju rasta, trudnoće, stresa ili povećane tjelesne aktivnosti.

Zbog iznimno važne uloge koju magnezij ima u ljudskom organizmu, te činjenicu da je nedostatak tog minerala jedan od vodećih nutritivnih deficita, često ga je potrebno nadoknaditi suplementima. Preporučena dnevna doza iznosi 375 mg.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More