Četiri signala koje nam tijelo šalje da se bolest razvija

Četiri signala koje nam tijelo šalje da se bolest razvija

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Ne dozvolite sebi da zanemarite signale koje vam tijelo šalje. Na primjer, kineski medicinski sistem i druge orijentalne terapijske tehnike zasnivaju se na prepoznavanju svih vrsta spoljnih promena u tijelu radi dijagnostikovanja različitih abnormalnosti u tijelu.

Urin

Po boji i mirisu urina možete utvrditi da li postoji neki problem u tijelu. Ako na vrijeme obratite pažnju na to, onda se mogu izbjeći ozbiljne bolesti. Urin zdrave osobe treba da ima svijetlo žutu boju i karakterističan, ne baš jak miris.

Boja: Boja urina može se koristiti za određivanje, na primjer, stepena hidratacije tijela. Svijetlo obojen urin ukazuje na to da tijelo ima dovoljno tečnosti i da je sve normalno. Tamna boja urina ukazuje na dehidraciju i otkazivanje bubrega, jer su bubrezi odgovorni za uklanjanje štetnih materija kroz urinarni trakt.
Učestalost mokrenja: Prečesto mokrenje prilično je čest simptom kod ljudi sa dijabetesom ili infekcijama urinarnog trakta. Osim toga, ovaj problem može biti povezan sa prekomjernom konzumacijom alkohola, slabljenjem mišićnog karličnog dna i trudnoćom.
Miris: Prejak miris urina takođe može ukazivati na problem u tijelu. Ako i pored ovoga primijetite da vam je urin postao tamniji nego inače, ili je veća vjerovatnoća da ćete osjetiti potrebu za mokrenjem, onda je bolje da se odmah obratite specijalistu.
Krv u urinu: Krv u urinu je uobičajen simptom bolesti bubrega i urinarnog trakta. Najčešće se javlja zbog prisustva kamena u bubregu.

Velike promjene tjelesne težine:

Ako je u vašem tijelu sve kako treba, kada pojačano jedete – težina se dobija, kada smanjite hranu i povećate treninge, kilaža se gubi.

Ako su oscilacije tjelesne težine nagle, to se ne smije zanemariti, u većini slučajeva to je zbog razvoja ozbiljnih bolesti. Ako osoba iznenada dobije veliku težinu, to može biti zbog neravnoteže u štitnoj žlijezdi, zadržavanja tečnosti, zbog trudnoće ili problema sa srcem ili bubrezima. Ako, naprotiv, osoba iznenada izgubi težinu bez očiglednog razloga, važno je odmah se obratiti ljekaru, jer je to jedan od znakova onkologije.

Promjene na koži

Koža je naš najveći organ, pa je stoga i najugroženija na dejstvo svih vrsta spoljnih faktora. Veoma je važno da se redovno pregledate, da poznajete svoje tijelo kako biste na vrijeme primijetili bilo kakve promjene na koži, jer mogu ukazivati na bolesti koje se razvijaju u nama. Ako odjednom primijetite da koža mijenja boju ili se pojave novi mladeži, staračke pjege, upale ili teške akne, najbolje je da se obratite dermatologu kako biste postavili tačnu dijagnozu i spriječili razvoj ozbiljnih bolesti poput raka kože.

Promjene na noktima

Promjene na noktima takođe mogu biti simptom različitih bolesti. Nokti nisu samo dio spoljašnje slike, već i svojevrsno „ogledalo“ našeg tijela.

Blijedi nokti i pojava bijelih mrlja na njima: Ako su vaši nokti izgubili prirodni sjaj i primijetite pojavu bijelih mrlja, onda ovo može biti upozorenje o anemiji i nedostatku crvenih krvnih zrnaca. U ovom slučaju, bolje je konsultovati ljekara i prilagoditi ishranu dodavanjem više namirnica koje sadrže gvožđe.
Krhki i lomljivi nokti: Previše lomljivi i ispucali nokti mogu ukazivati na problem sa štitnom žlijezdom.
Zadebljale ploče nokta, žućkasta nijanse: ako se suočite sa takvim problemima, onda najvjerovatnije govorimo o gljivičnoj bolesti koja se može proširiti po cijeloj površini ploče nokta.

Broj pregleda:
25

2021-09-28
Aura Redakcija