Cijeli život su nas krivo učili: Otkriveno trebamo li prati ruke toplom ili hladnom vodom

Autor: F.F

Pranje ruku je od vitalne važnosti za očuvanje zdravlja. Kroz dnevne aktivnosti, naše ruke dolaze u dodir s različitim površinama koje mogu biti kontaminirane bakterijama, virusima i drugim mikroorganizmima. Ovo može rezultirati širenjem infekcija i bolesti među ljudima. Redovito pranje ruku sapunom i vodom uklanja ove mikrobe s površine ruku, smanjujući rizik od zaraznih bolesti kao što su gripa, prehlada i proljev.

Osim zaštite osobnog zdravlja, pranje ruku igra ključnu ulogu u zaštiti drugih ljudi oko nas, posebno osoba s oslabljenim imunološkim sustavom. Također, čistoća ruku doprinosi održavanju osobne higijene, sprječavajući razvoj raznih zdravstvenih problema poput infekcija kože, očiju i usta.

Stoga je važno redovito prati ruke kako bismo zaštitili sebe i druge od širenja bolesti i održali opću higijenu.

Foto: Pexels

Je li bitna temperatura?

Osim što troši energiju, zagrijavanje vode može imati i druge ekološke posljedice, poput emisije štetnih plinova u atmosferu. Stoga je važno promišljeno koristiti toplu vodu i smanjiti njezinu potrošnju kad god je to moguće.

Pogledajte što Kornelija radi od biljke koje ima na svakoj livadi: ‘Ima posebnu namjenu’

Iako se vjeruje da topla voda može bolje ukloniti bakterije i viruse, istina je da je sapun i pravilna tehnika pranja ruku ključna za učinkovito čišćenje. Preporučuje se temeljito trljanje sapuna na rukama najmanje 40 do 60 sekundi kako bi se osiguralo potpuno uklanjanje nečistoća i mikroorganizama, prenosi Najžena.

Zato, umjesto da se fokusirate na temperaturu vode, važnije je pridržavati se pravilne higijenske prakse, koristiti sapun i vodu te redovito prati ruke kako biste održali higijenu i zaštitili se od infekcija.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More