Cjepiva su samo u ovom stoljeću spasila živote 37 milijuna djece, evo kad bi se mogao iskorijeniti HPV

foto:pexels

CJEPIVO SPAŠAVA ŽIVOT

+
AAA

Cjepiva su samo u ovom stoljeću spasila živote 37 milijuna djece, evo kad bi se mogao iskorijeniti HPV

Autor: T.Š./H

Znanstvene projekcije pokazuju da je od početka stoljeća spašeno 37 milijuna dječjih života u zemljama nižih i srednjih prihoda zahvaljujući cijepljenju protiv 10 čestih bolesti, piše portal Science Alert, a do 2030. taj bi se broj mogao udvostručiti, ističu znanstvenici u studiji objavljenoj u Lancetu.

Kad se primjerice djeca rođena 2019. u tim zemljama ne bi cijepila protiv tih bolesti, smrtnost do njihova petog rođendana bila bi čak 45 posto veća.

Izračunavanje spašenih života cijepljenjem nezahvalan je i nesavršen posao, no to ne znači da nije vrijedan pokušaja, kažu znanstvenici. Jedno od ograničenja ovog modela je i činjenica ikako mnoge zemlje nemaju cjelovite i konzistentne podatke o broju oboljelih i umrlih.

No radi se o vrijednoj procjeni i najvećoj dosad provedenoj studiji, koja se temelji na programima cijepljenja protiv virusa hepatitisa B, hemofilusa tipa B (bakterije koja uzrokuje meningitis u djece), humanog papilomavirusa, japanskog encefalitisa, ospica, rotavirusa, rubeole, žute groznice, meningokoka i pneumokoka.

Cjepivo protiv HPV-a spašava djevojke

Šesnaest neovisnih istraživačkih skupina primijenilo je različite modele za svaki od tih patogena i rezultati pokazuju da će u životnom vijeku osoba rođenih između 2000. i 2030 godine cijepljenjem protiv njih biti spriječeno 120 milijuna smrti. Od toga 96 milijuna otpada samo na cjepiva protiv ospica i hepatitisa.

Rezultati se uvelike slažu s prethodnim procjenama po kojima su cjepiva spasila živote gotovo 20 milijuna djece u 73 najsiromašnije zemlje svijeta od 2001. godine, dok je samo cjepivo protiv ospica zaslužno za 20 milijuna izbjegnutih smrti, ali na globalnoj razini.

“Procjenjujući koliko bi veća bila smrtnost bez programa cijepljenja, studija ističe i u kolikoj je mjeri ključno zadržati visoku razinu procijepljenosti”, rekla je jedna od autorica Katy Gaythorpe.

Prioritet je širenje dostupnosti cjepiva. Po mišljenju liječnika, rak vrata maternice eliminirao bi se do kraja stoljeća kad bi se protiv HPV-a cijepio dovoljan broj mladih.

Novi model pokazuje da bi se s povećanjem procijepljenosti djevojaka protiv HPV-a spasilo više njihovih života po cijepljenoj osobi nego u bilo kojoj drugoj imunizacijskoj aktivnosti.

Autor:T.Š./H

ZADNJE VIJESTI


CJEPIVO SPAŠAVA ŽIVOT

Cjepiva su samo u ovom stoljeću spasila živote 37 milijuna djece, evo kad bi se mogao iskorijeniti HPV


BORBA PROTIV KOLESTEROLA

ISKORISTITE HLADNO VRIJEME: Stručnjaci dokazali kako hladnoća utječe na brže sagorijevanje masnoća ako radite ove vježbe


PRIJETNJA OPASNIH INFEKCIJA

Mogu vas koštati nepotrebnih komplikacija: Ovo su najčešće greške koje radite na toaletu


BUDITE UPORNI

MUKE SA ZAČEPLJENIM NOSOM: Ova jednostavna vježba olakšat će vam tegobe

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article