Da li je potrebna treća doza vakcine?

EPA/Hans Punz

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da u ovom trenutku nije poznato da li su treće doze vakcina protiv Covida-19 potrebne kako bi se održala zaštita, dok se ne prikupi više podataka.

SZO je u odgovoru na Rojtersov upit odgovorila da se ne zna da li su pojačivači kroz nove doze vakcine potrebni da bi se održala zaštita od Covida-19 dok se ne prikupe dodatni podaci, ali da je to pitanje je u razmatranju naučnika.

Navodi se i da su trenutno dostupni ograničeni podaci o tome koliko traje zaštita sa dve doze vakcina protiv Covida-19 i da nije poznato da li bi dodatna pojačana doza bila korisna i za koga.

Kompanija “Fajzer” je najavila da će uskoro tražiti od američkih regulatora odobrenje za treću dozu svoje vakcine protiv Covida-19, čija bi primena u roku od 12 meseci od početka imunizacije, po njihovom mišljenju, mogla znatno da ojača imunitet i pomogne u zaštiti od najnovijih mutacija koronavirusa.

Naučni direktor “Fajzera” Mikael Dolsten saopštio je agenciji AP da prvi podaci kompanije sugerišu da nivo antitela kod ljudi raste pet do deset puta nakon treće doze, u poređenju sa njihovim brojem nakon primenjene prve dve, i da zato planiraju da zatraže od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) hitno odobrenje za njenu upotrebu.

Nekoliko sati nakon najave “Fajzera” američki zdravstveni službenici izdali su saopštenje u kojem kažu da potpuno vakcinisanim Amerikancima još nije potrebna treća doza.

– Američke zdravstvene agencije angažovane su u naučno zasnovanom, rigoroznom procesu, koji neće obuhvatati samo podatke farmaceutskih kompanija, kako bi razmotrile da li će i kada biti potreban pojačivač za vakcine – navodi se u zajedničkoj izjavi FDA i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Američki zdravstveni regulatori su naglasili da će odluka o eventualnoj trećoj dozi vakcina biti doneta samo ako naučni podaci pokažu da je ona potrebna.