Da li kafa zaista poboljšava koncentraciju: Studije došle do novih otkrića

Pexels
Ilustracija

Fokusiranje na poslu je teško, a postalo je još teže tokom pandemije Covida 19. Da bismo održali koncentraciju, mnogi od nas posežu za kofeinom (kafom, čajem, energetskim napicima i/ili gaziranim pićem).

Ali kofein nije baš najzdraviji izbor za organizam.

Prema “Fud insajtu”, kofeinu je obično potrebno između 15-45 minuta da se svari u našem organizmu i izazove reakciju. Zato, ukoliko osetite da organizam reaguje trenutno na kofein, uglavnom je to reakcija na samu ideju ispijanja kafe, ali ne i kofeina. Zbog toga, mnogi ljudi posežu za šoljicama kafe ili limenkama gaziranog pića tokom celog radnog dana kako bi bili fokusirani i motivisani.

Međutim, ovo može da ima nedostataka. Postoje jasni znaci ukoliko pijete previše kofeina, a neki od ovih znakova su i razlozi zbog kojih bi trebalo da usporite konzumaciju.
Na primer, kofein može da izazove probleme sa spavanjem, a ukoliko je san poremećen, ne možete da se fokusirate na posao, kod kuće ili bilo gde. Ako ste nervozni od prevelike količine šećera i/ili kofeina, to takođe kvari fokus.

Ipak, veza između kofeina i fokusiranja na posao je dublja nego što se misli.
Kofein može učiniti da se osećate razdražljivo. Kao i većina supstanci, može da izazove zavisnost, a „Heltlajn“ napominje da su mogući simptome odvikavanja kada ga smanjite ili potpuno prestanete da konzumirate.

Previše kofeina takođe može izazvati mučninu. Može izazvati osećaj anksioznosti i može loše uticati na probavni sistem, ali i koncentraciju, piše Magazin novosti.

Kofein može prouzrokovati da onaj ko ga konzumira postane grub ili agresivan, što nije baš najpoželjnije na radnom mestu. Međutim, svaki organizam različito podnosi kofein, a nije beznačajno ni šta onaj ko konzumira kafu misli o relaciji između koncentracije na poslu i unosa kofeina.