Da li pravite svoj miks semenki?

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 


hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Bez obzira na moju bezgraničnu ljubav prema jajima, siru, kajmaku, slanini i svemu sličnom, volim da imam postan obrok. Bez obzira na verske postove. Smuči se sve ponekad čoveku, makar na kratko.

Već sam rekla da tada najviše volim da jedem avokado jer me zasiti i dobro poprima ukuse začina koji se stavljaju u njega. Limun i so obavezno, a onda po želji: crven luk, ljuta paprika, paradajz, začinsko bilje, beli luk….šta vam padne na pamet.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”

 

Ali povremeno u jela trpam i svoj miks semenki. Dobro dođe tih dana kada se posti, mada sa njima možete i da se omrsite.

Može da se napravi jednom i da duže stoji stoji u teglici. Ali mi nije teško ni da svaki put kada mi se jede napravim manju količinu. Od kako sam tetki ukrala mlin za kafu, sve meljem po potrebi.

Za jedan obrok:

  • 1 kašičica semenki bundeve
  • 1 kašičica semenki lana
  • 1 kašičica semenki suncokreta
  • 1 kašičica semenki susama
  • Prstohvat ili dva origana
  • Prstohvat krupne morske soli

Sve stavite u blender i blago sameljite, treba da ostanu krupniji delovi. Zatim zagrejte tiganj, ovo mu stvarno da dobar šmek, i kada je baš topao ubacite semenke u njega ali na jako kratko. Treba samo malo da se zagreju, ne da se ispeku.

I odmah posipajte, mešajte, šta već spremate.

Jutros sam izgnječila avokado, dodala limunovog soka i malo soli. Hleb sam takođe prepekla u tiganju da zareši. Namazala tost, dodala malo čeija i posula semnkama dok su još bile tople. Odlična kombinacija.

Onda kada ne postite, ovaj miks možete da dodate i preko putera, jaja…. Ali najlepše ide sa pastom (ili kuvanim žitaricama) i pavlakom.

Za ručak može preko grilovanog povrća, mesa, salate…. Van restrikcije i u vreme posta može i za večeru.

Isprobajte sve što vam padne na pamet.

Prijatno!