Da li ste spremni za pomeranje sata? Za neke to može da bude posebno stresno

Pexels

Letnje računanje vremena završava se u nedelju, 29. oktobra, u tri časa, pomeranjem za jedan čas unazad, čime počinje zimsko računanje vremena.

Evropska unija najavila je pre nekoliko godina da će ukinuti letnje i zimsko računanje vremena i usvojiti jedinstveno, ali se to još nije dogodilo.

Na zimsko računanje vremena prelazi se svakog poslednjeg vikenda u oktobru u noći između subote i nedelje, dok se na letnje prelazi poslednje sedmice u martu, kada se vreme pomera jedan čas unapred.

Prelazak na “zimsko računanje vremena” moglo bi da prouzrokuje probleme kod osoba sa demencijom, objavio je BBC. Zbog tog prelaska ova grupa ljudi može da postane vrlo uznemirena ili zbunjena.

Britansko Društvo za Alchajimerovu bolest kaže da bi ih pomeranje satova unazad, koje nam sledi ovog vikenda, moglo dezorijentisati.

S obzirom na to da zimska jutra postaju mračnija, ljudima sa demencijom može da bude teško da prilagode svoje obrasce spavanja. Njihovom cirkadijalnom biološkom satu uz to treba više vremena da se adaptira na novu situaciju.

Kako dani postaju kraći, neke osobe sa demencijom mogu da dožive i “sindrom zalazećeg sunca”, što je promena ponašanja u kasnijim poslepodnevnim satima.

U tom slučaju dementna osoba može da postane vrlo uznemirena ili zbunjena.

Demencija je sindrom povezan sa neprekidnim opadanjem funkcionisanja mozga. Alchajmerova bolest je vrsta demencije i jedan od njenih najčešće dijagnostifikovanih oblika.

Simptomi demencije uključuju probleme sa gubitkom pamćenja i mentalnom oštrinom i brzinom. Pojedincima može da bude teško da pravilno govore, a za bolest su karakteristični i problemi sa raspoloženjem i rasuđivanjem u određenim situacijama.

Dobrotvorna organizacija podseća da oni koji brinu o dementnim osobama mogu da preduzmu korake koji će im pomoći da se u manjem opsegu poremete i izmeni njihova dnevna rutina:

– Pridržavajte se rutine tokom dana i pre spavanja, čime se može regulisati poremećeni telesni sat. To se odnosi na obroke i vežbanje svaki dan u isto vreme.

– Izlazak napolje tokom jutra, jer doprinosi uspostavljanju unutrašnjeg telesnog sata dementne osobe i čini je umornijom i pospanijom uveče.

– Izbegavati ono što tokom dana može da omete san, poput konzumiranja kofeina i dremanja po danu.

Dr Tim Binland iz Društva za Alchajmerovu bolest kaže da je za većinu nas vraćanje satova unazad “bezbrižno sleganje ramenima” i samo zahteva da prilagodimo kazaljke na satovima kod kuće.

Ali, za osobe sa demencijom to može da “izazove anksioznost, zbunjenost i razdražljivost”, rekao je.

Read More